ŠAREC O TEŽAVAH V KOALICIJI: "Pet strank se težko uskladi"

Slovenija

Premier Marjan Šarec je danes ob robu predstavitve proračuna v DZ pokomentiral aktualno dogajanje v koaliciji in skrhanem odnosu z Levico. Spomnil je, da je v vladi pet strank in se je težko uskladiti.

Premier Marjan Šarec 

Ponovno se je odzval tudi na poziv predsednika DZ ter prvaka SD Dejana Židana na Facebooku, naj se koalicija sestane z Levico in se pogovorijo o odprtih vprašanjih. Premier je dejal, da si pridržuje pravico, da sklicuje takšne sestanke, če je to potrebno, "ampak v nekih realnih okvirjih in ne, da je najprej vse v medijih, potem pa smo pozvani k umirjanju. Mi smo popolnoma umirjeni," je dodal. Navedel je tudi, da imajo znotraj koalicije še kakšne težave, ki jih morajo rešiti, šele potem se bodo lahko pogovarjali o Levici in zunajvladnih podporah.

Po njegovih besedah se mora tudi Levica zavedati, da je v tej vladi več strank, ki jih je težko uskladiti. "Nas je veliko in potrebni so kompromisi. Če je pripravljenost za te kompromise, potem smo veseli, če pa te pripravljenosti ni, potem sem pa že v nedeljo nakazal, kakšne so opcije," je dodal premier. V svojem zapisu na Facebooku je namreč namignil na možnost druge vlade, ne pa tudi na možnost predčasnih volitev, za katere meni, da si jih stranke ne želijo. Na vprašanje, ali smo bližje rekonstrukciji vlade, novi vladi ali novim volitvam, pa je danes odgovoril le, da je to "konec začetka".

Predsednik DZ in prvak SD Dejan Židan

Spomnil je tudi na dopolnilo, ki ga je vložila DeSUS glede izrednega usklajevanja pokojnin, kljub temu, da se je koalicija dogovorila, da na proračun in spremljevalne dokumente ne bodo vlagali dopolnil. Če je predsednica SAB Alenka Bratušek stopila korak nazaj in ni vložila dopolnila, potem bi Šarec enako pričakoval tudi od DeSUS. "Začnimo že delati na tem, da bo kaj narejenega, ne pa ves čas z nekimi dopolnili," je dodal.

Ob tem Šarec še vedno ne razkriva, ali bo na sprejem proračuna vezal zaupnico. Je pa podpora proračunu načeloma zagotovljena. Podporne glasove poslancev SNS je minuli teden napovedal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Na vprašanje, kaj je Jelinčiču obljubil v zameno za podporo, premier odgovarja, da nič. Spomnil je, da je Jelinčič sam povedal, da "ima dovolj teh prerekanj, da proračun mora biti sprejet, če hočemo da država funkcionira".

Koordinator Levice Luka Mesec

V torek se bo premier sestal tudi s socialnimi partnerji. Ponovil je, da jim bo povedal, da Levica ni del vlade in da za njeno ravnanje sam ne more biti odgovoren. "To je dejstvo, nisem ne predsednik Levice, niti član Levice, je pa kakšen sindikalist član Levice, tako da je situacija pač jasna," je navrgel. Predvsem delodajalce pa tudi sindikate je namreč razjezilo vlaganje zakonov v parlamentarni postopek mimo Ekonomsko-socialnega sveta. Predlagateljica ključnih pa je bila Levica.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija