BREZPOSELNOST ŠE NAPREJ PADA: Koprski zavod za zaposlovanje predstavil vzpodbudne podatke

Koper

Podatki, ki jih je danes predstavil Zavod za zaposlovanje RS, območna služba Koper, kažejo, da brezposelnost še naprej upada. Stopnja registrirane brezposelnosti je februarja 2024 znašala 4,8 odstotkov, konec marca pa je bilo registriranih 3.351 brezposelnih oseb. Delovno aktivnih prebivalcev celotnega področja, ki ga zavod pokriva, pa je bilo skoraj 60.000 (59.811).

Na današnji novinarski konferenci je vodstvo koprske enote zavoda za zaposlovanje predstavijo podatke o gibanju brezposelnosti. Konec marca 2024 je bilo na območju območne službe Koper (ta obsega upravne enote obalnih občin, del Krasa in Notranjske – občine Ilirska Bistrica, Izola, Koper, Piran, Postojna, Sežana) registriranih 3.351 brezposelnih oseb, kar je za 195 oseb oziroma 5,5 odstotkov manj kot marca 2023. V primerjavi s predhodnim mesecem se je registrirana brezposelnost znižala za 228 oseb oziroma 6,4 odstotkov. Podatki tudi kažejo, da je bil ob koncu marca 2024 povprečni čas brezposelnosti oseb 19,7 meseca, kar je manj, kot je slovensko povprečje; to je 25,9 meseca.

Po besedah direktorja Vladimirja Popoviča so v prvih treh mesecih dosegli 996 novih zaposlitev, do konca aprila pričakujejo prek 1.300. Podatki glede gibanja brezposelnosti bodo za april še vzpodbudnejši, saj je delo našlo več kot 200 ljudi. Stanje na trgu dela je ocenil za zelo ugodno. Z aktivnostmi se usmerjajo zlasti na ranljivejše ciljne skupine, kot so osebe, ki so v evidencah brezposelnosti več kot eno leto, starejši od 50 let, iskalci prve zaposlitve ter nižje izobraženi. "V prvih treh mesecih smo našli zaposlitev za 122 oseb, ki so bile v povprečju več kot dve leti in pol brezposelne," je poudaril. Dobre rezultate pripisuje pozitivnim trendom v gospodarstvu, pa tudi aktivnostim zavoda, ki z različnimi ukrepi in programi spodbuja iskalce zaposlitve in delodajalce.

V prvih treh mesecih letošnjega leta so delodajalci območni službi Koper sporočili 3.039 prostih delovnih mest. Med temi je bilo največ povpraševanja po čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih v uradih, hotelih in drugih ustanovah, delavcev za preprosta dela v gradbeništvu, voznikov težkih tovornjakov in vlačilcev, kuhinjskih pomočnikov, kuharjev in natakarjev. Sledijo poklici kot so: strokovnjaki za zdravstveno nego, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, vozniki osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, skladiščniki in uradniki za nabavo in prodajo, varnostniki, prodajalci.

Kaj kažejo podatki za obalne občine?

Konec marca je bilo v štirih obalnih občinah registriranih 2.148 brezposelnih oseb ter 38.450 delovno aktivnih. Stopnja brezposelnosti je bila najvišja v piranski občini, kjer je znašala 6,9 odstotka in je tudi precej višja od slovenskega povprečja, ki je 5,2 odstotka. V občini Ankaran in Mestni občini Koper je bila približno enaka (5,5 oziroma 5,4 odstotka), najnižja pa je bila v občini Izola, kjer je znašala 4,8 odstotka. 

Subvencije za delodajalce, ukrepi za brezposelne

Kot je povedala Marina Ugrin, koordinatorka aktivne politike zaposlovanja, dosega zavod pozitivne rezultate z različnimi ukrepi aktivne politike zaposlovanja. V obdobju od januarja do marca 2024 je bilo vanje vključenih 276 oseb, med njimi največ v usposabljanja in izobraževanja, različne spodbude za zaposlovanje ter ukrepe za hitrejši vstop mladih na trg dela.

Posebej izpostavljajo subvencije v okviru zaposli.me+ programa za spodbujanje interesa delodajalcev za zaposlovanje brezposelnih oseb za najmanj eno leto. Subvencije za podjetja znašajo od 450 do 720 evrov mesečno, pri čemer imajo prednost pri zaposlovanju osebe, ki v zadnjih dveh letih še niso bile vključene v noben program aktivne politike zaposlovanja, starejši od 50 let, se soočajo s socialnimi in zdravstvenimi ovirami ali so dlje časa prijavljene v evidenci brezposelnih oseb.

Na zavodu poudarjajo tudi pozitivne rezultate ukrepov, ki so namenjeni hitrejšemu vstopu mladih na trg dela s pridobitvijo delovnih izkušenj in kompetenc ob pomoči mentorja ter z zaposlitvijo za nedoločen čas pri izbranih delodajalcih. 

Ob tem opozarjajo na Sejem zaposlitvenih priložnosti, ki bo 9. maja v Ljubljani. Delodajalci in iskalci zaposlitve bodo tam lahko dobili informacije o poklicih, možnostih usposabljanja, izobraževanja in financiranja, delovnopravni zakonodaji, delu v tujini in zaposlovanju tujcev, na voljo pa bodo tudi informacije s področja vseživljenjskega kariernega svetovanja in izobraževanja. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  24 .04. 2024 ob  16: 39
Ampak niti malo po njihovih zaslugah. Folku je tu dopizdlo in je šel raje v tujino delat! Kaj komu tle ni jasno?!