DA VINCI BO DOBIL MUZEJ V VIPAVI: Posvečen bo vodi, vinu, zemlji, zraku in ognju (FOTO)

Goriška

Vipava že nekaj let sodeluje v Združenju Le vie di Leonardo da Vinci. V okviru združenja so gostili mednarodno srečanje mest, ki so povezana z imenom in delom Leonarda da Vincija, kjer so se dogovorili tudi za nekatere nove projekte. Med njimi je tudi digitalni muzej, ki bi ga v Vipavi radi uredili že prihodnje leto.

Kot je ob robu mednarodnega srečanja, ki je potekalo minuli petek in soboto v Vipavi, povedal vipavski župan Anton Lavrenčič, želijo na tak način več narediti za prepoznavnost kraja, ki ga je nekoč obiskal tudi veliki umetnik in izumitelj Leonardo da Vinci.

"Prej smo načrtovali, da bomo za vzpostavitev muzeja dobili aparate od Vincija, nekaj smo tudi že kupovali, zdaj pa se pogovarjamo, da bi šli na skupen projekt in naredili digitalni muzej. Posvetili bi se predvsem elementom vodi, vinu, zemlji in zraku, potem pa je profesor Alessandro Vessosi dal še eno idejo, tako da bo zraven še ogenj," je povedal Lavrenčič.

Kdaj točno prihodnje leto bo muzej zaživel in kje bo dobil svoje mesto, vipavski župan še ni vedel povedati.

So pa ob tokratnem obisku "leonardistov" v Vipavi postavili dva mosta, ki temeljita na Leonardovih idejah. "Most je sam po sebi simbol povezovanja med kraji in ljudmi, materialno povezuje ceste in poti," je odločitev pojasnil župan.

Prvi most, ki je večji, so postavili v krožišče in predstavlja simbol povezanosti Vipave in njenega prijateljstva z drugimi kraji, ki jih združuje da Vinci.

Drugi, poimenovan tudi "ponte salvatico" oz. "ponte di fortuna" (reševalni most oziroma most sreče, op.a.), pa je postavljen v atriju dvorca Lanthieri v centru Vipave. Narejen je po Leonardovih načrtih in navodilih znanega leonardista Alessandra Vessosija, ki ga je da Vinci nameraval zgraditi brez vsakršne uporabe drugih naprav ter z njim vojski omogočil prečkanje reke. Most predstavlja simbol zveze med kraji in ljudmi, znamenje solidarnosti med različnimi civilizacijami in narodi, zato verjamejo, da bo v Vipavi deloval povezovalno.

Člani mednarodnega združenja načrtujejo skupen projekt vzpostavitve evropske kulturne poti, posvečene velikemu renesančnemu geniju da Vinciju. Združenje trenutno povezuje štiri mesta, poleg Vipave še italijanski Vinci, francoski Amboise in turški Istanbul.

Da Vinci je Vipavo obiskal leta 1500, o čemer pričajo zapisi in skice, ohranjeni v njegovih rokopisih. Tu je preučeval izvire reke Vipava, njeno strugo in vodne tokove, ukvarjal se je z urejanjem visokih voda in nasipov. Zasnoval je obrambo Furlanije pred vdorom Turkov in naročil izdelavo prestavljive pregrade (pomičnega jeza) v Vipavski dolini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija