KONTROLA VOJAŠKIH OBVEZNOSTI TUDI IZVEN DRŽAVE: Stroge kazni za tiste, ki se izognejo vpoklicu

Svet

Mobilizacija v Ukrajini se intenzivira, saj oblasti sprejemajo ukrepe za okrepitev vojaških zmogljivosti in zagotovitev učinkovitega obrambnega sistema. Nov zakon o mobilizaciji, ki ga je nedavno sprejel ukrajinski parlament, uvaja strožje kazni za tiste, ki se izogibajo vojaškemu vpoklicu, in hkrati ukinja konzularne storitve za ukrajinske državljane, ki živijo v tujini.

Zakon, ki se nanaša na vse moške med 18. in 60. letom starosti, zahteva registracijo pri ukrajinski vojski, vojaške izkaznice pa morajo imeti ves čas pri sebi. Ta ukrep naj bi olajšal proces vpoklica in zagotovil učinkovito mobilizacijo potrebnih mož, poroča CNN. Poleg tega bodo moški, ki živijo v tujini, ob podaljšanju potnih listov morali predložiti posodobljene registracijske dokumente, kar bo omogočilo spremljanje njihove vojaške dolžnosti tudi izven meja države.

Zakon prav tako določa znižanje starostne meje za vpoklic v vojsko s 27 na 25 let ter predvideva stroge kazni za tiste, ki se izognejo vpoklicu ali zdravniškemu pregledu. Za tiste, ki zavračajo služenje vojaškega roka, so predvidene zaporne kazni in zaplemba premoženja, tudi za Ukrajince, ki živijo v tujini. Obenem nov zakon uvaja omejitve glede zdravstvenih stanj, ki upravičujejo oprostitev služenja v vojski, ter krepi nadzor nad izvajanjem mobilizacije. Kljub nekaterim zahtevnim določbam zakon ne obravnava vprašanja demobilizacije, kar je sprožilo nezadovoljstvo med družinami vojakov, ki se že dalj časa nahajajo na bojišču.

Poleg zakonodajnih sprememb je Ukrajina uvedla tudi omejitve glede konzularnih storitev za moške, ki so dosegli starost za vpoklic in živijo v tujini. To pomeni, da bodo moški potrebovali vojaško izkaznico za prevzem dokumentov na konzulatu. Glede na trenutno napeto situacijo in pričakovanja večje ofenzive Rusije je ta zakonodajni korak odraz ukrajinskega prizadevanja za okrepitev obrambnih zmogljivosti in mobilizacijo potrebnih virov za zaščito države pred morebitno vojaško grožnjo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  25 .04. 2024 ob  14: 26
naj nehajo z vojno in dajo ljudem mir!!!! v prvo bojno linijo naj gre Putin, Zelenski, Biden, War den Leyen in vsi, ki vsiljujejo orožje in ne pogajanja!!!!
vseved |  25 .04. 2024 ob  09: 38
To je vojna bebcev ala Zelensky,Janša, Vučič, Orba,ki se jim jebe za narod,samo da imajo oblast.
Martin Kacur |  25 .04. 2024 ob  07: 55
13
Alora, če povzamem. Za svobodno Ukrajino se proti Rusiji borijo tuji prostovoljci in plačani z orožjem Nata. Ukrajincem je vseeno za svojo domovino in jo raje popihajo. Pa kaj nebi že končali te tragikomedije in se priključili Rusiji?