ODPOKLIC NEVARNEGA ŽIVILA: V zamrznjenih gozdnih sadežih odkrili virus hepatitisa A

Slovenija

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je zaradi ugotovljene prisotnosti norovirusa in virusa hepatitisa A iz prodaje odpoklicala zamrznjene gozdne sadeže 'Misto di bosco' italijanske blagovne znamke Versilfood in koprskega distributerja Hesperia.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je zaradi ugotovljene prisotnosti norovirusa in virusa hepatitisa A iz prodaje odpoklicala živilo Zamrznjeni gozdni sadeži s tržnim imenom Misto di bosco (1 kg) italijanske blagovne znamke Versilfood, ki jih v Sloveniji distribuira koprsko podjetje Hesperia, trgovina in storitve d.o.o.

Serijske oznake živila so 02AUIE, 03AURE, 17MTIE, 29MTIE, rok uporabe pa do 30. oktobra 2025 in do 30. decembra 2025.

Distributer kupce prosi, da živila ne uživajo in naj ga vrnejo na mesto nakupa, kjer jim bodo povrnili stroške, če to ni mogoče, pa naj ga zavržejo.

Norovirusi so zelo nalezljivi virusi, ki povzročajo drisko, prenašajo pa se po fekalno-oralni poti z okuženo hrano ali vodo, s stikom z okuženo osebo in preko okuženih površin. Tudi virus hepatitisa A se prenaša z neposrednim stikom in fekalnooralno, torej s prenosom virusa iz bolnikovega blata v usta, na primer z umazanimi rokami, z onesnaženo vodo ali z neposrednim tesnim stikom z osebe na osebo. Glavni vzroki za širjenje HAV so slabe higienske razmere, okužba se lahko prenaša tudi z okuženimi živili oziroma termično neobdelani ali slabo obdelanimi živili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija