PRVIČ V SLOVENSKI ZGODOVINI: Je odločitev, da obeležujemo nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, pravilna? (ANKETA)

Slovenija

V Sloveniji danes prvič obeležujemo nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Tako je pred dnevi odločila vlada Janeza Janše, ki je pri tem izhajala iz civilizacijske norme, da povzročitelje nasilja in zla dejanja merimo po istih merilih, in sledila naporom za preprečitev ponovitve najbolj tragičnih dogodkov iz naše zgodovine.

Kot je 12. maja ob razglasitvi nacionalnega dne navedla vlada, je komunistično nasilje na ozemlju Slovenije od poletja 1941 do januarja 1946 terjalo na deset tisoče nasilnih smrti civilnih oseb in vojnih ujetnikov, v desetletjih komunistične vladavine z vsemi oblikami kršenja človekovih pravic in svoboščin pa je prizadelo še več sto tisoč prebivalcev Slovenije. Za nacionalni dan pa so izbrali datum, ko so leta 1942 partizani 1. čete Šercerjevega bataljona v soteski Iške umorili 49 oseb romske in štiri slovenske narodnosti, med žrtvami pa je bilo tudi 24 otrok.

Razglasitev 17. maja za nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja je sprožila različne odzive. Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je v odzivu zapisal, da bomo očitno morali imeti "9. maj, dan zmage, bolj pogosto, da se bomo spominjali, kaj je resnica". V stranki Levica menijo, da poskušajo stranke desnice s to potezo zaplesti prebivalce v večne kulturne boje in v večne prepire o letih 1945 in 1991, ker s tem zakrivajo, da nimajo nikakršnega interesa reševati dejanskih problemov današnjega dne.

Zgodovinar in nosilec katedre za sodobno zgodovino na oddelku za zgodovino ljubljanske filozofske fakultete Božo Repe pa meni, da pri vladni odločitvi ne gre za iskreno spominjanje na kakršne koli dogodke v zvezi z vojnimi poboji. Repe odhajajoči vladi očita ideološko borbo s preteklostjo, ki da je v resnici poskus preusmeritve pozornosti od dogajanja v Sloveniji.

BONUS VIDEO: Je slovenski turizem dovolj inovativen?

Pri tem je potegnil vzporednico z državno proslavo pred dnevom upora proti okupatorju, kjer je vlada z izbiro Male gore nad Ribnico po njegovem mnenju skušala "zamenjati Osvobodilno fronto". Repe tudi meni, da bo s tem dejanjem vlade še manj upanja oz. bo še težje doseči soglasje glede naše preteklosti.

Kakšno pa je vaše mnenje? Ali je bila odločitev, da obeležujemo nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, pravilna? Odgovorite v spodnji anketi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  18 .05. 2022 ob  02: 04
Ce reces da si ponosen primorec kaj to pomeni?
Opazam da edino nogometne navijaske skupine kot recimo koprcani al ribari na glas prepevajo in izrazajo svojo identiteto.
Ostali smo bolj tako malo gledas kaj italijani delajo,americani,nemci,francozi...itd
Dol juzni bratje pa udri z rasizmom,kar bi reku da nekoc l.42 smo ga tudi pri nas imeli ko so italijani bli okupatorji
td |  17 .05. 2022 ob  09: 33
10
Domobranci so se združili z največjim možnim zlom, nacizmom in fašizmom. Jasno pod vplivom cerkve. Brez tega ne bi bilo nobene delitve naroda. kaj komu ni jasno, ne vem. So bile tudi napake in zločini, ampak čisto jasno je, kdo je bil na pravi strani zgodovine in kdo ne. Lahko si seveda samo zamislimo grozljivke kaj bi bilo, če bi zmagala nacistična in domobranska zalega.
bubobubo |  17 .05. 2022 ob  08: 56
10
za časa vojne in po njej se je res dogajalo marsikaj tudi kar se ne bi smelo, ampak obeleževanje tega dneva je vse prej kot iskren spomin, nekateri še vedno iščejo teme za razdvajanje in prepiranje državljanov.....ej, smo v letu 2022, kaj vam še ni jasno
vseved |  17 .05. 2022 ob  08: 44
Pravilno je, da se spomnimo tudi žrtev komunističnega nasilja . Vprašanje pa je, ali bo klerofašistična falanga končno zapustila leto 1945 in začela živeti v sedanjosti, ali pa bo še naprej sejala razdor in nestrpnost v deželi?