V MEHANIČNIH DELAVNICAH NA OBMOČJU KOPRA IZ 'TOTALK' DELALI NOVE AVTOMOBILE: V kazenskem postopku šest domačinov in Ljubljančan (FOTO)

Kronika

Koprski kriminalisti so zaključili preiskavo, med katero so ugotavljali, od kod izvirajo zaseženi avtodeli in je trajala vse od leta 2016. Zasegli so okoli 600 različnih avtomobilskih delov, ki so bili razstavljeni z ukradenih vozil. Najprej so prijeli 30-letnika in 52-letnika, ki se ukvarjata z avtokleparstvom in avtoličarstvom ter 32-letnega in 62-letnega avtomehanika. Vsi štirje so doma iz okolice Kopra. Nato so prišli na sled še trem.

Koprski kriminalisti so leta 2016 začeli preiskovati sum, da na več lokacijah na slovenski obali poteka avtomobilska kriminaliteta. Nekdo je poškodovane avtomobile popravljal z deli, ki so bili vzeti iz podobnih ukradenih vozil.

Poleg že omenjenih avtoličarjev in avtomehanikov so kriminalisti prišli na sled tudi 26-letniku in 42-letniku doma z območja Kopra ter 52-letniku doma z območja Ljubljane, ki naj bi avtomobile kradli tako doma kot v sosednjih državah in jih razstavljali, nato pa posamezne dele preprodajali naprej. Posel na črnem trgu je očitno cvetel, saj so avtomobilske dele skladiščili tako na svojih domovih kot v najetih prostorih na območju Izole.

Največ je bilo avtomobilov znamke BMW

Večinoma je šlo za dele vozil avtomobilskih znamk BMW, nekaj je bilo tudi znamk Volkswagen, Mercedes, Audi in Citroën.

Preiskava je bila dolgotrajna zaradi velikega števila avtodelov, predvsem njihova identifikacija, ki je potekala s pomočjo tujih varnostnih organov, so danes sporočili s PU Koper.

Za večino zaseženih avtomobilskih delov je bilo ugotovljeno, da pripadajo 70 avtomobilom, ki so bili ukradeni na območju Slovenije, Italije in Avstrije v zadnjih 10 letih. Med njimi prevladujejo avtomobili znamke BMW in Audi.

Koprski kriminalisti so sedem osumljencev kazensko ovadili za 70 kaznivih dejanj prikrivanja. Zadnji zaključni dokument je bil koprskemu tožilstvu izročen ta mesec, in sicer za 30 kaznivih dejanj prikrivanja. Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen do dveh let zapora.

PU Koper: Še en dokaz, da je na območju Slovenije razširjen črni trg rabljenih nadomestnih delov

Ti primeri so še eden od dokazov, da je na območju Slovenije razširjen črni trg rabljenih nadomestnih avtomobilskih delov, ki pogosto izvirajo iz razstavljenih ukradenih osebnih avtomobilov, s katerimi se opravljajo popravila podobnih poškodovanih in okvarjenih vozil tako v legalnih kot tudi nelegalnih delavnicah, pravijo na koprski policijski upravi.

Takšni avtomobilski deli se pogosto uporabljajo za popravila poškodb, ki so nastale v prometnih nesrečah, za popravila zelo poškodovanih osebnih avtomobilov – tako imenovanih 'totalk' – ali pa se deli in listine poškodovanih osebnih avtomobilov uporabljajo pri ponareditvi identitet ukradenih osebnih avtomobilov.

Osebni avtomobili se nato razpečujejo dalje za nadaljnjo prodajo in pogosto oglašujejo kot ugodne ponudbe nikoli poškodovanih osebnih avtomobilov v odličnem stanju.

Z nakupom ali popravilom takšnega vozila se lahko v kazenskem postopku znajdejo tudi kupci oziroma lastniki, saj gre za nestrokovne posege v vitalne dele vozila in varnostne sisteme, kar lahko predstavlja veliko nevarnost v prometu.

Takšen primer je bil Audi, ki so ga koprski policisti zasegli v drugi polovici leta 2020. Ugotovljeno je bilo, da je bil leto poprej ukraden v Italiji, nato pa s ponarejenimi dokumenti in oznakami enakega poškodovanega avtomobila iz Nemčije registriran v Sloveniji in leto zatem prodan naprej.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  24 .02. 2021 ob  17: 58
10
Najprej varstvo osumljenih in obtoženih, potrošniki ostanejo brez denarja in vozila...
Pjero Panin |  24 .02. 2021 ob  17: 29
Zavod za zaposlovanje je iskal avtolicarja,mehanika in avtokleparja prejsnji mesec...
Gremo se detektive
alfa |  24 .02. 2021 ob  17: 05
25
In zakaj ne napišejo imena teh mehanikov,avtoličarjev,da vemo,če smo kdaj šli k njim na popravilo avta in nas oskubili več kot je bilo možno? Tako bi vsaj vedeli in si poiskali druge! Zakaj jih ščitijo? Pa brez nekih fint kao varstvo os.podatkov itd. Prvo je varstvo potrošnikov!!