RAZKRIL RANJLIVOST POLICIJSKEGA SISTEMA: Zdaj zoper njega še ena obtožnica

Posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva je zoper Dejana Orniga, ki je nase opozoril z razkritjem ranljivosti v policijskem komunikacijskem omrežju Tetra, po neuradnih informacijah vložilo še en obtožni predlog. Očitki se nanašajo na sum napada na informacijski sistem, ki naj bi ga Ornig izvedel v sodelovanju z dvema kriminalistoma.

Na Okrajnem sodišču v Ljubljani že od začetka leta poteka postopek zoper Orniga in Gregorja Gregorčiča zaradi domnevnega vdora v informacijski sistem Tetra. Tožilstvo jima očita napad na informacijski sistem Tetra, Ornigu pa še kaznivo dejanje ponarejanja javnih listin, ker so pri njem našli lažno policijsko značko, s katero naj bi se lažno predstavljal kot policist.

Dejan Ornig je širši javnosti postal znan po tistem, ko je razkril varnostne ranljivosti policijskega komunikacijskega sistema Tetra. Zaradi napada na informacijski sistem, ponarejanja listin in neupravičenega zvočnega snemanja ga je ljubljansko okrajno sodišče sicer maja 2016 na podlagi kaznovalnega naloga obsodilo na leto in tri mesece pogojne kazni, a se je obramba pritožila in s tem sodbo po tem postopku razveljavila. Ornig, ki je deloval tudi kot informator policije, je sicer trdil, da je policijo na varnostni problem Tetre opozarjal več kot leto in pol, a varnostnih ranljivosti niso želeli odpraviti.

Kot pa danes poroča Dnevnik, je Specializirano državno tožilstvo zoper njega sprožilo še en postopek, v katerem se očitki nanašajo na sum napada na informacijski sistem, ki naj bi ga Ornig zakrivil v sodelovanju z dvema kriminalistoma (enega ni več pri policiji). "V navedeni zadevi je bil zoper tri osebe vložen obtožni akt zaradi kaznivega dejanja napada na informacijski sistem. Zaradi tajnosti zadeve vam več informacij ne moremo posredovati," so za časnik pojasnili na specializiranem tožilstvu, kjer imen obtoženih ne želijo razkriti.

Po informacijah Dnevnika naj bi obtožni predlog vložili zoper Orniga in kriminalista, ki sta bila z njim na zvezi, da je zanju kot tajni sodelavec vdiral v profile družbenih omrežij in elektronsko pošto policiji zanimivih oseb. To početje je Ornig razkril sam, potem ko sta se ga policija in tožilstvo lotila v zadevi Tetra. Tedaj je tudi izrazil prepričanje, da je za njegovo početje vedel vrh policije, kar pa so v generalni policijski upravi zanikali.

Dnevnik izpostavlja, da se, če tudi v tem primeru Ornig ne bo priznal krivde, obeta zanimivo sojenje, ki bi lahko razkrilo tudi (če ga seveda ne bodo prej zaprli za javnost), zoper koga vse je Ornig zbiral informacije za policijo in na katere preiskave, kazenske pregone in obsodbe so vplivala odkritja, do katerih so Ornig in kriminalista prišli na nezakonit način - mimo sodne odredbe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Samo |  21 .11. 2018 ob  15: 52
Po domače je bil spojin zIn takšni ne končajo dobro ali jih zaprejo ali pa dobijo fajn po tintari.