PREDSEDNIK EVROPSKEGA SVETA ZA JEDRSKO RAZOROŽITEV: "Rusija sramotno in nesprejemljivo omenja njegovo uporabo"

Svet

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je danes na Japonskem ob obisku Hirošime zavzel za okrepitev mednarodnih pravil za jedrsko razorožitev in ob tem opozoril, da ruska invazija na Ukrajino ogroža globalno varnost.

"Imamo mednarodna pravila in globalne institucije za jedrsko razorožitev in nadzor orožja. Moramo jih zaščititi in okrepiti, da se zagotovi mir in varnost," je dejal predsednik Evropskega sveta.

Michel se je v Hirošimi spomnil uničenja, ki ga je za seboj pustil jedrski napad pred 77 leti. "Trpljenje in uničenje, ki sta se zgodila tu in v Nagasakiju, sta zastrašujoča, celo danes, 77 let kasneje," je dodal.

Opozoril je, da trenutno globalno varnost ogrožata predvsem Severna Koreja in Rusija, ki je jedrska sila in stalna članica Varnostnega sveta ZN, so sporočili iz Evropskega sveta. "(Rusija) napada suvereno državo Ukrajino, medtem ko sramotno in nesprejemljivo omenja uporabo jedrskega orožja," je povedal Michel.

Michel je obiskal Hirošimo v okviru obiska na Japonskem, kjer se je skupaj s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen udeležil vrha EU-Japonska.

BONUS VIDEO: Akcija zatiranja tigrastih komarjev v obalnih občinah

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija