TO SO NEPRECENLJIVI SOSEDSKI ODNOSI: Izolska sabljača pomagala Hrvatom do štirih naslovov državnih prvakov (FOTO)

Izola

Minuli vikend je v Poreču potekalo državno prvenstvo Hrvaške v sabljanju. Za naslove državnih ekipnih prvakov v orožju meč je v posameznih kategorijah tekmovalo 35 ekip. Na pomoč kluboma iz Osijeka in Poreča sta priskočila člana Sabljaškega kluba Izola Lia Calcina in Alexander Hajdin in jim po svojih najboljših močeh pomagala do štirih naslovov državnih prvakov.

Po pravilih hrvaškega prvenstva vsako ekipo sestavljajo po trije člani ter še eden v rezervi. Prav tako je lahko v posamezni ekipi po en tujec, ki je prijavljen in registriran za nastop na hrvaški zvezi. Na prošnjo za pomoč so priskočili štirje člani iz treh držav; nacionalni seniorski reprezentant Ukrajine, ki je že dolgoletna velesila v sabljanju, vrhunski sabljač James Ayotte iz ZDA (3. na evropski lestvici U14) ter člana Sabljaškega kluba Izola Lia Calcina in Alexander Hajdin (19. na evropski lestvici U14). Trenersko svetovanje pa je prispeval Antonije Hajdin.

Lia Calcina je je pomagala Mačevalačkom klubu Dmitar Zvonimir iz Osijeka, ki ga vodi Branko Lozančič, Alexander Hajdin pa je pomagal Mačevalačkom klubu Špada iz Poreča, ki ga vodi Denys Potapenko. Osječani so potrebovali tudi ameriško pomoč, medtem so Porečani v seniorskih vrstah dobili Ukrajinca.

Sabljanje je na Hrvaškem večinoma koncentrirano v Zagrebu, zato klubom iz drugih predelov vedno predstavlja izziv formirati ekipo, kaj šele, da bi konkurirali proti klubom iz prestolnice. Tokrat Istra in Slavonija nista pustili naključju svoje možnosti, Zagreb je bil zaradi tega v dobrem delu ekipnih nastopov poražen.

V kategoriji kadetinj do sedemnajst let ter mladinkah do dvajset let je Lia Calcina navdihnila dekleta iz Osijeka ter kot kapetanka prispevala svoj delež za dve zlati medalji. V moški konkurenci do sedemnajst let je ekipa, ki jo je kot najmlajši podpiral Alexander Hajdin dosegla brez večjih težav naslov prvakov.

Drama se je odvijala pri mlajših kadetih do petnajst let, kjer sta se v finalni borbi srečala prvaka ekip, Slovenec Hajdin in Američan Ayotte. S taktiziranjem v obrambi je kljub izjemnimi napadi Američana, uspelo Hajdinu na koncu na navdušenje Porečanov ter slovenskih in ukrajinskih sabljačev izboriti zmago ter osvojiti še eden naslov državnega prvaka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija