KATERI JE NAJBOLJŠI REFOŠK V SLOVENSKI ISTRI? Letos kar dva zmagovalca (VIDEO)

Koper

Ta konec tedna v Marezigah poteka v znamenju refoška, s podelitvijo nagrad so namreč otvorili tridnevni Praznik refoška in slovenske Istre. Petčlanska ocenjevalna komisija je vzorce zbirala v začetku maja, prejeli pa so kar 72 vzorcev vina iz grozdja sorte refoška, kar odraža veliko zanimanje in sodelovanje v ocenjevanju. Ocenjevali so štiri kategorije: mlad refošk, zrel refošk, rose in peneča vina. Sicer pa so v slovenski Istri na svojo avtohtono sorto refošk izredno ponosni in ga imenujejo kar kralj rdečega vina.

"Letos imamo že 51. Praznik refoška, od leta 1972, ko se je tukaj organiziral prvi Praznik refoška. Takrat je bil interes naših vinarjev in vinogradnikov, da naš pridelek nekje promoviramo in da se ga tudi lažje proda. V teh letih se je veliko stvari spremenilo, tako tehnologija pridelave grozdja, kot tudi njegova predelava, kletarjenje se je precej spremenilo, v Marezigah pa se je razvila tudi visoka kultura pitja vina," je dejal predsednik Turističnega društva Marezige Vili Plahuta

Šampion Praznika refoška in slovenske Istre je Korenika Robi in Dorjano iz Kort z vinom refošk letnik 2021. Šampion mladih refoškov je Vinska klet Kralj iz Škocjana z refoškom letnik 2023. Prvak kategorije penečih vin je Vinakoper s penino Capris rose. Prvak kategorije rose vin je prav tako šel v roke Vinakoper in sicer za vino Koper Rose letnik 2023.

"Izredno smo ponosni na to nagrado, ki je prišla v našo družino, ker vemo, kaj to pomeni in kaj pomeni Praznik refoška - najstarejši praznik kar se tiče vina," je dejal Matej Kralj iz Vinske kleti Kralj. "Glede na to, da zelo dobro poznam vse vinarje, ki imajo izredno ogromno znanja in so izredno pridni in marljivi, je to še toliko večji ponos za nas."

Zmagovalna vina pa je preizkusila tudi 11. vinska kraljica. Več o prazniku ter o refošku samem pa v videoposnetku na začetku članka. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Olgo Franco |  19 .05. 2024 ob  12: 02
Kako ste patetični. Pa kaj res morate tako očitno vsakemu Svobodnjaku podelit nagrado “zvestobe”? Pa kako vas ni sram že enkrat? Dejte še Loggio v najem kar Kozlovički in boste hujši od Popeta proti katerem ste se borili kot proti mafijcu…. Mafija ste VI