GASILCI PROSIJO ZA VAŠO POMOČ: Ob epidemiji izgubili polovico dohodkov

Slovenija

Gasilskim društvom so se ob epidemiji covida-19 dohodki prepolovili, odpovedane so bile veselice, manj je tudi donacij. Zato bodo sredstva zbirali na posebni platformi, kjer lahko posameznik zamenja ponudnike storitev. Ugodnost, ki bi jo sicer prejel potrošnik, bo ob tem namenjena gasilskemu društvu, so povedali na sredini novinarski konferenci.


(vir: Facebook PGD Veliki Gaber)

Spletna donatorska platforma, sicer v lasti podjetja Kovanček Group, omogoča, da donatorji izbranemu gasilskemu društvu namenijo sredstva brez lastnega finančnega vložka. Platforma temelji na zamenjavi ponudnikov storitev, ki so v splošni uporabi, storitev pa je enaka, ne glede na to, komu posameznik plača.

Predstavnik Kovančka Mitja Kotnik je izpostavil primer zamenjave dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Storitev je pri tem enaka, ne glede na zavarovalnico ali pa posrednika zavarovanja. Pri vsaki sklenitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na njihovi platformi pa bodo izbranemu gasilskemu društvu namenili donacijo v višini 20 evrov. Kot je zatrdil Kotnik, je platforma preprosta za uporabo. Za podpis in oddajo obrazca ni več potrebno digitalno potrdilo, saj njegovo nalogo nadomesti elektronski podpis.

(vir: Regional)

S Kovančkom so gasilci moči združili že lansko leto, ko so jim lahko prebivalci preko te platforme namenili 0,5 odstotka dohodnine. Takrat se je za donacijo odločilo okoli 8000 ljudi, je pojasnil predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik. Letos želijo gasilci zbrati devet milijonov evrov donacij. Od tega bi lahko pet milijonov evrov donacij pridobili iz podarjene dohodnine, ki jo lahko prebivalci namenijo humanitarnim organizacijam ali društvom, je poudaril Cerkvenik. Polovica zavezancev namreč možnosti donacije ne izkoristi in tako ostane nekaj več kot pet milijonov nerazporejenih sredstev.

Sredstva bodo gasilci po Cerkvenikovih besedah namenili predvsem za usposabljanja in opremo. V letošnjem letu slovenska gasilska društva načrtujejo nakup 200 vozil v okvirni vrednosti 20 milijonov evrov. Kot je še pojasnil Kotnik, v prihodnosti načrtujejo nadgradnjo platforme, trenutno je vanjo vključen le en ponudnik. Širiti se želijo predvsem na področje telekomunikacij, bančništva in zavarovalništva ter energetike. Z večjim številom sodelujočih pa upajo tudi, da bi sklenitev pogodbe in donacije pri njih prinesla ugodnosti tudi za donatorje. V prvi vrsti bodo k sodelovanju pozvali skoraj 165.000 članov gasilske zveze.

Na ta način bodo gasilci tradicionalne aktivnosti za zbiranje sredstev modernizirali. "Želimo si, da bi aktivnosti, kot so veselice in raznašanje koledarjev, predstavljale spremljavo. Da to ne bi bil tisti vir financiranja, od katerega so odvisni. Te aktivnosti so v lokalnem okolju potrebne, ampak družba je šla naprej," je poudaril Kotnik.

Za donacije so gasilci včeraj zagnali spletno stran zagasilce.si.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija