16.500 PROSTIH DELOVNIH MEST: Šoferji, uradniki, skladiščniki in varilci

Slovenija

Delodajalci za prvo polovico prihodnjega leta napovedujejo 2,6-odstotno rast števila zaposlenih in 16.500 novih delovnih mest. Najpogosteje bodo iskani delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, vozniki tovornjakov in vlačilcev, varilci, skladiščniki in uradniki za nabavo in prodajo ter prodajalci, ugotavlja zavod za zaposlovanje.

Zavod za zaposlovanje je danes objavil najnovejši napovednik zaposlovanja, raziskavo, ki jo dvakrat letno izvaja med delodajalci z 10 ali več zaposlenimi. Napovedi delodajalcev, ki zaposlujejo 347.000 ljudi, za prihodnjega pol leta so še bolj spodbudne kot doslej: napovedujejo 2,6-odstotno rast zaposlenosti. Skupno bodo delodajalci v roku šestih mesecev potrebovali 30.900 delavcev, deloma zaradi nadomeščanja, deloma pa tudi zaradi povečevanja števila zaposlenih. Odprli naj bi 16.500 novih delovnih mest.

Največjo rast števila zaposlenih predvidevajo delodajalci iz gradbeništva ter drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, kamor se uvrščajo tudi zaposlovalne dejavnosti. V gradbeništvu je napovedana 7,5-odstotna rast, v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih pa 6,2-odstotna rast zaposlenosti. Napoved kaže na nadaljevanje pozitivnega trenda v gradbeništvu, na drugi strani pa kaže tudi, da se bodo delodajalci, ki delujejo v delovno intenzivnih panogah, še nadalje odločali za najemanje delovne sile, pojasnjujejo v zavodu.

Optimistične napovedi glede zaposlovanja imajo tudi delodajalci iz strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnosti, informacijskih in komunikacijskih dejavnosti, prometa in skladiščenja, gostinstva ter predelovalnih dejavnosti. Zaposlenost se bo zmanjšala le v drugih dejavnostih, dejavnosti rudarstva in oskrbe z električno energijo, plinom in paro.

Dobra tretjina delodajalcev je ob tem optimistična v napovedih glede povpraševanja po njihovih izdelkih ali storitvah v naslednjih šestih mesecih. Delež podjetij, ki menijo, da se bo gospodarska aktivnost krepila, je 35,2 odstotka, 54,3 odstotka v anketo vključenih delodajalcev ne pričakuje sprememb v obsegu poslovanja, 6,2 odstotka pa jih pričakuje poslabšanje. Ostali niso odgovorili na to vprašanje.

Po dejavnostih so najbolj optimistični delodajalci iz predelovalnih dejavnosti, sledijo jim delodajalci iz informacijske in komunikacijske dejavnosti ter iz gostinstva. Nadpovprečno so optimistični tudi delodajalci iz strokovnih, znanstvenih, tehničnih dejavnosti, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, trgovine, vzdrževanja in popravila motornih vozil ter prometa in skladiščenja.

Zavod v poročilu opozarja tudi na "precejšnja strukturna neskladja na trgu dela". V povprečju se je nekaj manj kot polovica (43,3 odstotka) delodajalcev srečala s pomanjkanjem ustreznih kadrov. Velika podjetja se s pomanjkanjem ustreznih kandidatov srečujejo celo v 61 odstotkih primerov.

Najvišji delež delodajalcev, ki se soočajo s težavami pri iskanju delavcev, je v dejavnostih gostinstva (67,7 odstotka), gradbeništva (58,4 odstotka), drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti (55,5 odstotka), prometa in skladiščenja (53,9 odstotka) in predelovalnih dejavnosti (52,7 odstotka). Pogosteje kot v povprečju se s težavami pri zaposlovanju srečujejo tudi delodajalci v zdravstvu in socialnem varstvu (45,1 odstotka).

"Delodajalci imajo pogosto težave z iskanjem kadra za poklice, ki so slabše plačani, fizično zahtevni in za katere je značilen neugoden delovni urnik. Poleg navedenega je razviden tudi problem iskanja kandidatov za tehnične poklice, za katere so potrebna poklicno specifična znanja in za katere je težko na hitro usposobiti nov kader, ki (še) nima ustreznih znanj in izkušenj," navaja zavod.

Med poklici, ki jih najbolj primanjkuje, so delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, varilci, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, skladiščniki in uradniki za nabavo in prodajo ter prodajalci. Delodajalci ob tem navajajo, da kandidatom za zaposlitev najpogosteje primanjkujejo delovne izkušnje, poklicno specifična znanja in ustrezna izobrazba. Delodajalci, ki so imeli težave pri zaposlovanju, so se v več kot tretjini primerov soočili s situacijo, ko se na razpisano delovno mesto ni prijavil noben kandidat, še kaže raziskava.

Zavod je sicer za potrebe raziskave v oktobru in novembru izvedel terensko zbiranje podatkov na reprezentativnem vzorcu delodajalcev, ki zaposlujejo 10 ali več delavcev. Pridobljeni podatki respondentov so metodološko uteženi, tako da ustrezno predstavljajo populacijo.

Deli novico:

aaaaaaa |  02 .12. 2017 ob  22: 07
pošteno naj plačajo delo ,, pa bo------delodajalce najemnikov, pa obsodit za sužnjelastništvo
Lepa služba |  02 .12. 2017 ob  08: 34
...je ta, ki dela vse te brezpredmetne ankete, raziskave in analize! Osebno ne verjamem niti eni besedi, ki pride iz naših državnih služb! Kaj imam jaz od tega, da oni predvidevajo kako se bo gibal trend? Trend bo na koncu itak takšen, da bo (kot do zdaj) vsak delodajalec izkoriščal vsako najmanjšo luknjo v že tako luknjastem zakonu, da bo na račun vseh okoli njega prišparal kakšen evro več za sebe!
V tej državi je samo še ena smiselna stvar ostala za nas povprečneže......selitev čez mejo.....
@KAKSNE SO PA PLACE |  01 .12. 2017 ob  18: 34
@@KAKSNE SO PA PLACE | danes ob 16:40 | danes ob 17:42
Vsa čast...spostujem tvoje dejanje..upostevajoc okoliscine ne more en sam delavec v kolektivu z 200 zaposlenimi spremeniti nic in ima samo dve moznosti al gre vija al dela in caka na bolj ugodne case...l.p.
@@KAKSNE SO PA PLACE | danes ob 16:40 |  01 .12. 2017 ob  17: 42
Upret se moras in v sluzbi in na volitvah. Ovčičkica.Jaz sem 2x zgubil službo zaradi tega.
ojoj | danes ob 16:51 |  01 .12. 2017 ob  17: 40
Dobesedno pljunil ne. Zgubil sluzbo, ker sem opozarjal na nepravičnosti pa dvaktrat.
Kam smo prišli |  01 .12. 2017 ob  17: 06
3. Člen ustave??
Pa ne se prepirat kdo je kriv!!!!
ojoj |  01 .12. 2017 ob  16: 51
@KAKSNE SO PA PLACE | danes ob 14:59
Ti si zaposlen?
Koliko šefom si ti pljunil v obraz, me prav zanima?? L.P.
@@KAKSNE SO PA PLACE |  01 .12. 2017 ob  16: 40
Kaj vi sploh preberete kaj piše al si sami sestavite tekst po vašem občutku??
Alora naj vam poenostavim..Tuj delavec bo delal po 12 ur, ker pač mora in bo sprejel karkoli samo, da ima delo, domač delavec bo delal samo 8 ur. Delodajalcu je domač delavec drazji kot tuj delavec. Torej na račun uvožene delovne sile profitirajo delodajalci....in posledicno najebejo domaci delavci. Kaj ne razumeš v tem tekstu??? Seveda, da smo krivi sami, da je do tega prišlo....Drzava je spisala Zakon o delovnem razmerju.. vsako pdjetje ima kolektivno pogodbo, ki je zal vecina delavcev ne pozna....Delodajalec je pa tisti, ki ZDR in kolektivno pogodbo krši, vsakič, ko ima 5 minut časa....od prispevkov, malice,potnih stroškov itd... Če smo natančni smo krivi mi...jaz, ti!!!! Ker nimamo jajc!!!! Zapomni si to OVČICA!!! Drugo leto so volitve....Bomo kaj spremenili???Ne, pa veš zakaj?? Ker ni jajc!!! Ker imamo forum za katerim skrivamo svojo šibkost,nemoč spremeniti stvari na bolje!! Lep dan vam želim...
jurij | danes ob 16:05 |  01 .12. 2017 ob  16: 08
Ce je 200 eur tebi dobro...pojdi na zavod.
jurij |  01 .12. 2017 ob  16: 05
-2
ni krize, država še predobro skrbi za tiste na zavodu.
@KAKSNE SO PA PLACE | danes ob 15:15 |  01 .12. 2017 ob  15: 34
Torek so krivi TUJI DELAVCI, ne DELODAJALCI ki jih zaposlujejo magari mimo zakona. Domorodni delavci pa delajo ob boku s tujimi ...MA NE DA BI SE ZAVZELI ZA PRAVICE SVOJIH TUJIH SODELAVCEV , AAH NE TO PA NE.
Ko boste imeli jajca ma ne samo stavkat...razsut celo fabriko dokler se ne spostuje clovesko dostojanstvo, ste lahko samo tiho, KER PODPIRATE TA SISTEM.
@KAKSNE SO PA PLACE | danes ob 14:59 |  01 .12. 2017 ob  15: 31
-1
Krivi so vsi ki se ne uprejo in klonejo glavo v suženjstvo. Ti si eden od teh očitno. Raje kazat s prstom na kao uvozene delavce, kot pljunit v faco šefu in zgubit službo.
1