ZAKAJ ITALIJANSKI RAI ŠE NI OBJAVIL INTERVJUJA Z ASADOM? Sirska vlada nestrpna, sama grozi s predvajanjem

Svet

Italijanska radiotelevizija Rai se je znašla pod pritiskom, ker še ni objavila intervjuja s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom, ki ga je novembra opravila njihova novinarka. Sindikat novinarjev Rai objavi nasprotuje, sirska vlada pa grozi z objavo v sirskih medijih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po poročanju italijanskih medijev je novinarka Monica Maggioni ekskluzivni intervju s sirskim predsednikom opravila 26. novembra v Damasku, po prvotnih načrtih pa naj bi ga objavili 2. decembra.

55-letna novinarka in nekdanja predsednica Rai, zdaj pa pristojna za kadre pri družbi za trženje Rai Com, naj bi intervju opravila z dovoljenjem generalnega direktorja italijanske radiotelevizije Fabrizia Salinija in se dogovorila, da bo objavljen 2. decembra na programu Rai News 24. Kasneje naj bi prišlo do nesoglasij z glavnim redaktorjem Rai News Antoniom Di Bello, ki naj bi nasprotoval objavi intervjuja, ki ga ni odobril.

Tudi sindikat novinarjev Rai nasprotuje objavi na Rai News 24. Kot utemeljujejo, je intervju opravil nekdo, ki ni član uredništva, je na vodilnem položaju in ne opravlja več novinarskega dela, pri čemer je na Rai več kot 1700 novinarjev, piše časnik il Fatto Quotidiano.

V Italiji že nekaj dni ugibajo, kdaj bo Rai predvajala pogovor. Medtem se je oglasila sirska vlada, nezadovoljna, ker pogovor še ni bil objavljen. Sporočili so, da so že večkrat poizvedovali pri italijanski televiziji v zvezi s objavo, a niso dobili odgovora. Damask zdaj grozi, da bo intervju brez odobritve Rai objavil v sirskih medijih drevi ob 21. uri po krajevnem času (20. uri po srednjeevropskem času), piše dnevnik La Repubblica.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija