VINO IN FILOZOFIJA GREDO DOBRO SKUPAJ: V Medano prihajajo Sanje

Goriška

V Brdih se bo v četrtek, 29. junija, začel Festival Sanje v Medani, ki bo do 2. julija ponudil več dogodkov, obarvanih s poezijo, glasbo, filmom in filozofijo. Med gosti bo tudi filozof in kantavtor Jani Kovačič, ki je danes v knjigarni založbe Sanje z glasbenim kritikom Gregorjem Baumanom predstavil knjigo zbranih pesmi Agencija za človeške vire.

Na festivalu, ki ga založba Sanje pripravlja že 16. leto, od leta 2010 v Brdih, se je doslej zvrstilo že več kot 2000 dogodkov, je povedal direktor založbe Sanje in ustanovitelj Festivala Sanje Rok Zavrtanik. Letos so na festival, ki so ga podnaslovili Noči knjige in vina, povabili več slovenskih pesnic in pesnikov, drugih ustvarjalcev ter tuje goste: pesnika Marka Tomaša iz Mostarja, hrvaškega književnika Milana Rakovca in hrvaško glasbenico Tamaro Obrovac.

Vsak večer bo na sporedu štiriurni umetniški program, na festivalu pa bo sodelovala tudi vrsta vinogradnikov s svojimi vini. Glavni program bo potekal v Vili Vipolže. Oblikovali ga bodo pesniki Glorjana Veber, Tomaš, Rakovac, Jure Vuga in Anja Golob, glasbeniki Rudi Bučar, Kovačič z Ano Pupedan, Tamara Obrovac, raper Klemen Klemen in skupina Jage babe. Gostili bodo tudi patra Karla Geržana s predavanjem V znamenju Oriona in Pavla Medveščka, ki bo spregovoril o staroverstvih.

Na odru bosta med drugim nastopila tudi priljubljeni stand up komik Boštjan Gorenc - Pižama ter vsestranski umetnik Andrej Rozman - Roza, zavrteli pa bodo tudi glasbeni dokumentarec Petre Seliškar Moj narobe svet. Del festivalskega dogajanja, namenjenega mlajšim obiskovalcem, se bo selil tudi v Šmartno, kjer bo v soboto potekala pravljična vas. Letošnja festivalska novost bo sklop Pot pesmi in vina. Ta bo vsak večer ponudil srečanje na drugi domačiji, je povedal Zavrtanik.

Na otvoritvenem večeru festivala se bo med drugim predstavil tudi Jani Kovačič s svojo poetiko, ki je zbrana v knjigi Agencija za človeške vire. Pesmi zanjo je izbral Gregor Bauman, ki je dejal, da že od leta 1992 zbira Kovačičeve stvaritve in jih ima verjetno doma več kot sam avtor. Kovačič se po njegovi oceni podpisuje pod 600 do 700 avtorskih del ter še pod veliko prevedenih del.

Njegove pesmi so imele vedno "naslombo v aktualnem času", po Baumanovih besedah pa je zanimivo, da zvenijo zelo aktualno še danes. Največja težava pri izboru zato ni bila aktualnost del, ki segajo tudi v 70. leta, temveč njihovo neobvladljivo število, je poudaril Bauman.

Kovačič je na predstavitvi z urednico Tjašo Koprivec odprl nekaj filozofskih in aktualnih družbenokritičnih vprašanj. Med drugim je dejal, da stara politična polarizacija levi/desni, ki služi le še politikom, dobila novo: birokratsko-tehnično/ekološko-socialno. In v tej je vseeno, ali je posameznik veren ali pa mu je všeč Marx, razmišlja Kovačič.

Deli novico: