Umrla Zdenka Cerar

Kronika

Po dolgotrajni bolezni je v 73. letu umrla Zdenka Cerar.Po poročanju portala 24ur.com je včeraj zvečer, po dolgotrajni bolezni, v 73.letu starosti umrla slovenska pravnica in političarka Zdenka Cerar.

 

Zdenka Cerar se je rodila 17. septembra 1941 v Ljubljani. Diplomirala je na ljubljanski pravni fakulteti. Po pripravništvu in pravosodnem izpitu je najprej službovala na ministrstvu za finance, leta l969 pa kandidirala za mesto tožilke in kot namestnica občinskega javnega tožilca pričela svojo pravosodno kariero.

 

Omenjeno pot je nadaljevala preko okrožnega na višje in vrhovno tožilstvo. Več mandatov je vodila Društvo državnih tožilcev. Leta 1999 je bila v državnem zboru imenovana za generalno državno tožilko kot prva ženska na tem mestu v zgodovini Jugoslavije in Slovenije. Aprila 2004 je postala ministrica za pravosodje v vladi Antona Ropa, a je njen mandat trajal le do novembra istega leta, ko je prišlo do menjave oblasti.

 

Cerarjeva je šele takrat postala tudi članica LDS, pozneje pa tudi podpredsednica omenjene stranke. Bila je članica vlade v senci, vodila je parlamentarni odbor za pravosodje ter komisijo za spremembe statuta.

 

Aktivna je bila tudi na športnem področju, saj je bila dvakrat mladinska državna prvakinja Jugoslavije v gimnastiki in članica državne reprezentance, po končanem tekmovalnem obdobju pa trenerka in sodnica. Z gimnastiko jo je povezoval tudi zakon z velikim slovenskim telovadcem Mirom Cerarjem.

 

Deli novico: