SVETOVNO PRVENSTVO ULTRA X PO VIPAVSKI IN SOŠKI DOLINI: Med tekaško elito tudi Primorec (FOTO)

Slovenija

Angleška tekaška organizacija Ultra X je v Vipavski dolini in dolini Soče prepoznala izjemen tekaški potencial ter omenjeni središči izbrala za izvedbo svetovnega prvenstva Ultra-X, na katerem bodo tekmovali tekači v ultra-trailu. V Sloveniji bo nastopilo 120 tekačev iz 25 držav, tekmovanje v moški in ženski konkurenci pa bo potekalo med 6. in 10. junijem po obrobjih Vipavske doline in Zgornjega Posočja. Proga je razdeljena na pet etap, vsaka med njimi je dolga med 40 in dobrih 60 kilometrov ter ima med 1000 in 2300 metrov nadmorske višine.

Med svetovno elito tekačev ultra-trail bosta nastopila tudi dva Slovenca. Rok Bratina prihaja iz Tolmina in ima na lestvici tekaških prireditev tovrstnih tekmovanj že lepo število točk, drugi pa je Robert Kereži iz Maribora.

Prva dva dneva bodo tekaške proge vodile po okolici Ajdovščine, tretji dan iz Ajdovščine preko Trnovske planote na Tolminsko, zadnja dva dneva pa v okolici Kobarida in Tolmina.

Vseh pet prog je skupno dolgih okoli 250 kilometrov, tekači pa bodo ob tem naredili preko 10.000 metrov nadmorske višine na različnih vzponih. Del tekaške proge bo vodil tudi na Kambreško, kjer je prejšnji teden potekal del kolesarske dirke po Italiji.

Večina tekmovalcev se je na SP uvrstila na različne načine, od rezultatov na dosedanjih tekmah do najboljših po zbranih točkah, kot tudi sodelujočih na različnih dobrodelnih tekih po svetu. Zmagovalci posameznih petih etap in skupni zmagovalci bodo prejeli nagrade, te pa bodo namenili tudi za zmagovalce posameznih odsekov, na primer za sprint ali najhitrejši vzpon.

BONUS VIDEO: Izolski šolarji do kolesarskih veščin z občinskimi kolesi

Slovenijo so izbrali zaradi še dokaj neznane tekaške destinacije, dobre organizacije in prijaznih ljudi, je povedal direktor in soustanovitelj World Ultra Corporation Sam Heward. Večina tekmovalcev je v Slovenijo prišla v soboto in bo predvidoma tu ostala okrog deset dni, kar je velik turistični potencial za ta del Slovenije. Vipavsko dolino in Posočje se bo predstavilo s tekaškimi potmi, ki so primerne tudi za pohodnike.

Heward je povedal še, da načrtujejo, da bi Slovenijo s tekaško prireditvijo predvidoma obiskali vsako drugo leto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija