ŠTEVILO OKUŽENIH ŠE VEDNO NARAŠČA: Na Goriškem možnosti za dodatne rdeče cone

Goriška

Na Severnem Primorskem se po vnovičnih testiranjih v domovih za starejših zvišuje število okuženih. Najhuje je v obeh enotah Doma upokojencev Nova Gorica, v Podsabotinu in Novi Gorici, z več kot 80 okužbami med stanovalci. Zato je novogoriška občina poiskala primerne lokacije, kjer bi v primeru večjih potreb lahko vzpostavila rdečo cono.

Vodstvo občine je že določilo dva objekta, kjer bi lahko uredili večjo rdečo cono, če bi bilo to potrebno. Kot je danes za STA povedal novogoriški župan Klemen Miklavič, bi lahko to uredili v šolskih telovadnicah v Novi Gorici in Dornberku, kjer je na voljo tudi talno gretje in so zato najprimernejše za ta namen.

"Dogovorili smo se, da bomo na oddelkih, kjer je največ okužb, vzpostavili rdečo cono in preselili v sivo cono tistih nekaj stanovalcev, ki niso okuženi. Pomoč na domu večinoma nemoteno izvajamo. Tudi v enoti Centra za pomoč na domu se sicer srečujemo z izpadom kadra, vendar jih zaradi manjšega povpraševanja uporabnikov, lahko nadomeščamo," pa je danes povedal direktor Doma upokojencev Nova Gorica Bojan Stante.

Po torkovem testiranju imajo v Domu upokojencev Nova Gorica dodatnih 21 pozitivnih stanovalcev, skupaj z že obolelimi je tako okuženih 46 stanovalcev. Dva stanovalca sta umrla v bolnišnici, kamor so ju premestili. Imajo tudi devet okuženih med zaposlenimi.

V enoti novogoriškega doma v Podsabotinu je bilo na zadnjem testiranju pozitivnih 21 stanovalcev, skupaj je tako pri njih okuženih 40 stanovalcev. Obolelih delavcev v tokratnem testiranju niso odkrili, od petih obolelih v prvem testiranju pa sta se dve zaposleni že vrnili nazaj na delo.

Stante je povedal še, da izpade okuženih sodelavcev trenutno še uspejo pokrivati, bodo pa v naslednjem tednu zaprosili kolege iz sosednjih domov za pomoč pri zagotavljanju zadostnega števila kadra.

Veliko okužb je tudi v Medic hotelu v Renčah, okuženih je 30 oskrbovancev, medtem ko v Domu upokojencev na Gradišču nad Prvačino niso odkrili primerov okužbe.

V domu starejših v Črnem vrhu nad Idrijo je po zadnjih podatkih regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko okuženih 36 stanovalcev in kar 18 zaposlenih.

V Domu upokojencev Podbrdo ni novih okužb, ostajajo pri doslej eni, medtem ko v njihovi enoti Petrovo Brdo, kjer je bila pozitivna večina stanovalcev, raste število okužb med zaposlenimi. Pozitivnih jih je še dodatnih osem.

V domovih starejših občanov v Ajdovščini in Domu starejših Pristan v Vipavi so trenutno brez okužb. Občinski štab CZ občine Ajdovščina skupaj s Karitasom išče rešitve za morebiten pojav okužbe v zavetišču za brezdomce zaprtega tipa, hiši Malorca.

V šempetrski bolnišnici je po besedah strokovne direktorice bolnišnice Dunje Savnik Winkler trenutno 38 covidnih bolnikov, od tega sedem v intenzivni negi. Dodatno bi lahko namestili še šest bolnikov. Savnik Winklerjeva je povedala, da bi sicer lahko namestili še večje število postelj, a jim primanjkuje ustrezno usposobljenega kadra, prav tako je premalo tudi ustrezne opreme, kot so npr. medicinske postelje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija