SPODBUJANJE LOKALNE PRIDELAVE: Fructal želi odkupiti vse breskve iz Vipavske doline

Vipavska dolina

Fructal, ki želi odkupiti celotno letino breskev pridelovalcev iz Vipavske doline, in Kmetijska zadruga Vipava sta se dogovorila, da bo osnova cena za odkup breskev enaka lanski in bo znašala 22 centov za kilogram. Odkupna cena za breskve, ki bodo sestavina izdelkov Vipavska breskev, pa 28 centov.

Fructal se je odločil zadržati predlani zvišano osnovno odkupno ceno z namenom spodbujanja lokalne pridelave vipavskih breskev in obnove obstoječih nasadov, so sporočili iz družbe.

Končna cena breskev bo lahko še višja, saj bo Fructal vse breskve, ki jih bo uporabil za izdelke pod blagovno znamko Vipavska breskev, odkupil po višji ceni, to je 28 centov na kilogram. Dogovor za višjo odkupno ceno izhaja iz skupnega projekta Vipavska breskev, ki sta ga Fructal in kmetijska zadruga trgu predstavila pred petimi leti. Blagovna znamka Vipavska breskev trenutno obsega šest izdelkov z nakupom katerih potrošniki podprejo lokalno pridelavo breskev.

V kmetijski zadrugi ocenjujejo, da bo letina še enkrat boljša kot je bila lani. Predsednik zadruge Aleš Kosovel je ob podpisu pogodbe poudaril, da letos pričakujejo bistveno boljšo letino kot lani, ko jo je močno oklestila spomladanska pozeba. "Ocenjujemo, da bo skupna letina breskev znašala okoli 800 ton."

Fructal bo tudi letos pogodbe sklepal neposredno s pridelovalci na sedežu podjetja 9. in 10. julija.

Odkup sadja se bo predvidoma začel v tretjem tednu julija, v Fructalu se bodo prilagodili vremenskim razmeram in zorenju sadja. Predvidevajo, da bo odkup končan v avgustu, kupnino iz naslova osnovne odkupne cene pa bo Fructal nakazal neposredno pridelovalcem v enem obroku, najkasneje do 15. septembra.

Kosovel je ob tem poudaril še, da "nakazilo v enem obroku kot tudi višja osnovna odkupna cena pridelovalcem veliko pomenita. Pridelovalci se namreč še vedno soočajo z nizkimi hektarskimi donosi, saj so količine pridelanih breskev pri nas lahko tudi do trikrat nižje kot v sosednjih državah. Sadjarjem zato svetujemo, da breskve prodajo na trgu svežega sadja, ostale pa namenijo predelavi."

Deli novico: