SOJENJE ZARADI SPORNEGA POSLA HOTELOV BERNARDIN BO STEKLO OD ZAČETKA: Kako so "pokasirali" dober milijon evrov?

Kronika

Osem mesecev po začetku sojenja je sodnik Julijan Glavina obtoženima Stanislavu Valantu in Franciju Strajnarju sporočil, da bodo morali jeseni obravnavo spornega posla izpred več kot desetih let, ko so Hoteli Bernardin z Zvonom Ena Holdingom sklenili terminsko pogodbo za nakup delnic Sava, začeti znova, danes poročajo Primorske novice.

Sojenje Valantu, nekdanjemu predsedniku upravnega odbora Hotelov Bernardin, bančniku in ekonomistu, nekdaj tudi prvemu možu NFD Holdinga, zdaj pa upokojencu, in soobtoženemu Strajnarju iz podjetja S-finance se je na koprskem okrožnem sodišču začelo lani novembra. Obtožena sta zanikala očitke specializiranega državnega tožilstva, nato so zaslišali več prič in prebirali listine v obsežnem sodnem spisu.

Sojenje se je precej zavleklo in se tako ni zaključilo pred sodnimi počitnicami, ko so razpisane samo nujne in priporne zadeve. Ker od sredine avgusta sodnica porotnica ne bo več mogla sodelovati v senatu, je sodnik Glavina na torkovem naroku napovedal, da se bo sojenje septembra moralo začeti znova, in to pred spremenjenim sodnim senatom, v katerem bo tudi rezervni porotnik, danes poroča časnik.

Obtožnica Valanta bremeni, da je prikril pravo ozadje posla z delnicami Save in na dopisni seji upravnega odbora Hotelov Bernardin dosegel, da so člani podprli terminsko pogodbo z Zvonom Ena, po kateri je bila kupnina za delnice Save določena pri 4,27 milijona evrov oz. za 1,117 milijona evrov večja, kot je bila njihova takratna vrednost na borzi. Specializirano tožilstvo mu očita kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, Strajnar pa naj bi mu pri tem pomagal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija