PONEDELJEK JE MENDA NAJSLABŠI DAN V TEDNU: Strokovnjaki pojasnjujejo, zakaj je temu tako

Trendi

Številne študije so pokazale, da je večina ljudi ob ponedeljkih slabše razpoložena v primerjavi z drugimi dnevi v tednu. Pojav je opevan v številnih pesmih, strokovnjaki pa so izpostavili razloge, zakaj nam je ta dan manj všeč kot vsi ostali.

Prihaja do motenj cirkadianega ritma

Cirkadiani ali dnevno-nočni ritem je 24-urni cikel, ki se mu podrejajo biokemijski, fiziološki in vedenjski procesi. Ker nekateri vikend na primer izkoristijo kot priložnost, da ostanejo pozno pokonci, bodo v ponedeljek utrujeni. "Ko pa smo utrujeni, smo navadno bolj nestrpni in razdražljivi," pravi psihologinja iz New Yorka dr. Sanem Hafeez.

Izgubljen je občutek svobode

Najpogostejši razlog, zakaj ljudje ne marajo ponedeljka, je, da ta dan sledi dvodnevni vikend svobodi in uživanju. "Ta ogromen čustveni premik lahko za nekatere ponedeljek spremeni v grozen in težek dan," je dejala Hafeezova.

Naša služba nam ne odgovarja

"Ne glede na to ali gre za zahtevnega šefa ali toksične kolege, se lahko občutki tesnobe in depresije pojavijo v nedeljo zvečer, zaradi česar je težko občutiti veselje ob vrnitvi v službo v ponedeljek," je pojasnila Hafeezova.

Nismo se pripravili

Ponedeljki se morda zdijo zasuti z obveznostmi, vendar se mnogi ne zavedajo, da so za to morda krivi sami. Ko se človek ne uspe pripraviti, se podzavestno pripravi na neuspeh. "Če se nedelja ne izkoristi za organizacijo in planiranje delovnih nalog, je ponedeljek lahko zelo stresen in nevzdržen," je dejala Hafeezova.

Naša kultura nam govori, da sovražimo ponedeljke

"Živimo v kulturi, kjer se običajni odnos do dela odraža v izjavi: 'Hvala bogu, da je petek', ponedeljki pa so postali skupni sovražnik," je povedala kalifornijska zakonska in družinska svetovalka Becky Stuempfig.

Slabo usklajujemo poklicno in zasebno življenje

Ponedeljek je včasih zelo težak, ker ljudje nimajo ravnovesja med službenim in zasebnim življenjem. "Tudi če je bila nedelja prost dan, velikokrat to ni dovolj, da se nekdo spet počuti dovolj spočitega in pripravljenega na delo," pravi Hafeezova.

Ne maramo sprememb

"Ponedeljkov ne maramo tudi zato, ker prinašajo občutek sprememb. Prehod iz dela prostega vikenda v nov delovni teden vedno predstavlja nekaj neznanega in začetek delovnega tedna običajno skriva veliko neznank," pravi klinični psiholog iz Chicaga John Mayer.

Zremo v neznano

"V ponedeljek vas čaka še cel delovni teden in ne veste, kakšne stresne situacije vas čakajo," pravi psihoterapevtka Meg Gitlin.

Živimo za vikend

Za tiste, ki menijo, da so vikend izkušnje edine, ki so zares pomembne in štejejo, je ponedeljek lahko znak za konec njihovega tako imenovanega resničnega življenja. "Nekdo, ki tako živi svoje življenje, bo imel s ponedeljkom vedno težave," je zaključila Hafeezova.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija