POKLUKAR SKRIVNOSTEN GLEDE SEMAFORJA UKREPOV: Policijska ura ne bo več veljala za člane istega gospodinjstva?

Slovenija

Minister za zdravje Janez Poklukar na današnji novinarski konferenci ni želel razkriti, kakšne spremembe vladnega semaforja sproščanja ukrepov je predlagala svetovalna skupina za covid-19. Dejal je, da je ključno, da se po zaključku začasnega zaprtja države ponovno vzpostavi normalno delovanje šol, vse ostale stvari pa so še v razpravi. Po neuradnih podatkih naj bi svetovalna skupina predlagala odprtje gostinskih lokalov v oranžni in ne šele v rumeni fazi, pa tudi spremembo pri policijski uri.

Janez Poklukar

Da bi lahko omogočili pouk v šolah, so predlagali prostovoljno uporabo neinvazivnih hitrih testov za dijake in učence, s čimer sledijo praksi v nekaterih drugih državah, denimo Angliji, Avstriji, Češki. Kot je dodal Poklukar, se je izkazalo, da imajo testi za samotestiranje dodatno vrednost zlasti za tiste, ki so v mehurčkih. Tam, kjer so teste izvajali enkrat na dva tedna, se je število okužb zmanjšalo za 20 odstotkov, tam, kjer so jih izvajali enkrat tedensko, pa za polovico. Kjer so teste izvajali dvakrat tedensko, se je število okužb po ministrovih besedah zmanjšalo tudi za 80 odstotkov.

Napovedal je, da bi lahko v prihodnje režim samotestiranja uvedli tudi za študente. V tem tednu se sestanejo z ministrico za izobraževanje Simono Kustec in ministrom za delo Janezom Ciglarjem Kraljem ter predstavniki študentskih organizacij, pričakuje, da bodo govorili tudi na to temo. Glede sodelovanja s šolskim ministrstvom je dejal, da to poteka dobro in profesionalno.

Po pisanju portala 24ur.com, naj bi sicer strokovna svetovalna skupina predlagala, da se terase gostinskih lokalov odprejo v oranžni in ne šele v rumeni fazi. Neuradno naj bi predlagala tudi spremembo pri policijski uri, ki naj ne bi več veljala za člane istega gospodinjstva. Zadnjo besedo bo seveda imela vlada.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija