PO VEČMESEČNEM UJETNIŠTVU NA LETALIŠKEM TERMINALU: Sirski begunec odhaja v Kanado (VIDEO)

Svet

Beguncu iz Sirije, ki je več mesecev v negotovosti preživel ujet na terminalu mednarodnega letališča v malezijskem Kuala Lumpurju, je Kanada podelila status begunca in izdala dovoljenje za stalno prebivanje ter je že odletel proti Vancouvru, je danes potrdil njegov odvetnik.

Sirski begunec Hasan al Kontar je na terminalu številka 2 na mednarodnem letališču v malezijski prestolnici Kuala Lumpur obtičal marca. Malezijske oblasti mu niso dovolile vstopa v državo, saj ni imel ustreznih dokumentov, iz istega razloga pa so mu tudi preprečile, da bi se vkrcal na letalo in odpotoval v katero drugo državo. Oktobra so ga malezijske imigracijske oblasti pridržale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znan je postal potem, ko je o svojem životarjenju na letališkem terminalu na družbenih omrežjih začel objavljati zapise in posnetke. Iz objav je razvidno, da je preživel ob podarjenih letaliških obrokih, za osnovno osebno higieno pa je skrbel na letališkem stranišču.

"Vem, da izgledam kot nekdo, ki prihaja iz kamene dobe ali srednjega veka. Žal mi je za to," je vidno utrujeni in zaraščeni 36-letnik v ponedeljek zapisal na Twitterju. "Zadnjih osem let je bilo dolgo potovanje. V zadnjih desetih mesecih je bilo zelo težko in mrzlo," je dejal.

Po njegovem pridržanju so malezijske oblasti napovedale, da ga bodo v sodelovanju s sirskimi oblastmi vrnile nazaj v njegovo od vojne razdejano domovino. Vendar pa je njegov odvetnik Andrew Brouwer danes potrdil, da so Sirca v ponedeljek pripeljali neposredno na letališče, kjer so ga vkrcali na letalo.

Kot je pojasnil, je njegovi stranki Kanada priznala status begunca in mu v okviru kanadskega programa za pomoč beguncem izdala dovoljenje za stalno prebivanje v Kanadi. "Seveda smo bili zelo zadovoljni, da je bila Malezija pripravljena na dogovor in da spoštuje mednarodno pravo," je dejal Brouwer.

Malezijske imigracijske oblasti so danes v izjavi potrdile, da so potekali pogovori "na podlagi skrbi in človečnosti (...) z veleposlaništvom države, ki se je strinjala in sprejela premestitev begunca". V videoposnetku, ki ga je objavil na Twitterju, je Kontar izjavil, da je trenutno v tranzitu na Tajvanu in da bo naslednji dan odletel na "končno destinacijo". "Brez vaše podpore in molitve mi ne bi uspelo," je dejal.

Kontar ni edini prosilec za azil, ki je bil v negotovosti ujet na katerem od mednarodnih letališč. Leta 2015 je družina iz Iraka preživela več kot dva meseca v prazni kadilnici na letališču v Moskvi, njihovo preživetje je bilo odvisno od potnikov, ki so jim prinašali vodo in hrano.

Zgodba sirskega begunca je podobna hoolywoodskemu filmu Terminal iz leta 2004 s Tomom Hanksom v glavni vlogi. Zgodba filma govori o moškem, ki obtiči na letališču JFK v New Yorku, ker ga zaradi padca vlade in izbruha državljanske vojne v njegovi domači državi ne spustijo na ozemlje ZDA.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija