IMATE PODJETNIŠKO IDEJO? Le še nekaj dni za prijavo v program PONI

Koper

Le še do 15. maja je čas, da se odločite za prijavo in se vključite v 2. skupino projekta Podjetno nad izzive - PONI obalno-kraška, kjer boste pridobili znanja s področja trženja, računovodskega in pravnega vidika vodenja podjetja ter še mnogo več. V tem času boste razvijali svojo poslovno idejo in bili zaposleni za štiri mesece pri Regionalnem razvojnem centru Koper (RRC Koper). Projekt je edinstvena priložnost za vse, ki jih zanima podjetništvo, si želijo povezovanja in sodelovanja s podobno mislečimi, so motivirani in samoiniciativni. Program se začne 1. junija.

Skupaj kar 106 podjetniških idej

Z aktualnim razpisom bo priložnost za razvoj svoje podjetniške ideje dobila druga skupina 10-ih udeležencev v Obalno-kraški regiji, ki jim bodo strokovnjaki z večletnimi izkušnjami nudili svoja znanja. V tem obdobju bodo udeleženci čas izkoristili tudi za delo na terenu in spoznavanje dobrih praks iz drugih regij. Prva skupina PONI obalno-kraška je zaključila svoje delo aprila. Do leta 2028 bo razvitih več kot sto podjetniških idej.

Razvoj podjetniških idej v skupini PONI

PONI obalno-kraška je inovativen projekt usmerjen v podjetniško usposabljanje. Namenjen je posameznikom, ki imajo podjetniško idejo, a morda ne vedo, kako jo realizirati. Projekt bo skupini do enajstih udeležencev v obdobju štirih mesecev zagotovil podporno podjetniško okolje, strokovno pomoč mentorjev in dodatna usposabljanja s strani zunanjih izvajalcev.

Srečanje PONI skupin iz Kopra, Ljubljane in Nove Gorice

Kako poteka?

Program je zasnovan tako, da udeleženci v štirih mesecih prejmejo ključna znanja s področja podjetništva. Skozi štiri faze razvijajo svojo poslovno idejo, izdelajo poslovni model in načrt ter pripravijo vse potrebno za realizacijo na trgu. Cilj projekta je ne le nuditi znanje, temveč tudi spodbujati ustanovitev novih podjetij.

Kdo se lahko prijavi?

Ciljna skupina so potencialni podjetniki ne glede na spol, starost in izobrazbo, s stalnim ali začasnim bivališčem v obalno-kraški regiji. Pomembno je, da imajo ob prijavi okvirno pripravljeno svojo podjetniško idejo. Prijavitelji morajo biti na dan vključitve brez statusa zaposlitve, študenta, itd.

Kaj ponuja projekt?

Udeleženci bodo prejeli plačano štirimesečno usposabljanje v prostorih RRC Koper, kjer bodo redno zaposleni. Projekt se izvaja v okviru Programa evropske kohezijske politike, s finančno podporo Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Delo v pisarni PONI

Kako se prijaviti?

Prijave je mogoče oddati osebno na sedežu RRC Koper ali po pošti najkasneje do 15. maja 2024. Novi udeleženci bodo z delom pričeli že 1. junija, ki bo trajalo do 30. septembra.

Za dodatne informacije obiščete spletno stran RRC Koper ali se obrnete na mag. Tino Jančar Matekovič (tina.matekovic@rrc-kp.si, 05 66 37 590) oziroma Vlasto Starc (vlasta.starc@rrc-kp.si, 05 66 37 582).

Navdihujoče zgodbe iz PONI-ja: Uspešna podjetniška pot zahvaljujoč znanju in podpori

Udeleženci programa PONI, ki so nabirali podjetniška znanja od januarja do aprila letos, so delili svoje navdihujoče izkušnje ter nam zaupali, kako je program oblikoval njihovo podjetniško pot.

Nataša Stanković, ustvarjalka, šivanje unikatnih pripomočkov za mamice in modnih dodatkov za otroke blagovna znamka 'TASIA fashion': "Zadnje štiri mesece sem bila vključena v intenzivni štirimesečni program PONI, ki je bil zame resnično neprecenljiva izkušnja. Čustveno in delovno naporna pot, ki me je naučila več kot sem si kdaj koli predstavljala. V teh štirih mesecih sem doživljala vzpone in padce, čustvena nihanja, vendar sem obenem rasla in se razvijala. Program mi je odprl nov pogled v svet podjetništva, marketinga in prodaje. Naučila sem se veliko o organizaciji časa, vodenju in predvsem o tem, kako graditi svoje zaupanje vase. Najbolj dragoceno pa je bilo spoznanje, da nisem sama. Srečala sem neverjetno skupino ljudi, s katerimi smo prehodili to pot. Skupaj smo si delili znanje, se podpirali v težkih trenutkih, si stali ob strani in skupaj rastli. Tudi po koncu programa ostajamo povezani, kar me izjemno veseli."

Nataša Stanković

Mojca Mejak – Turistični najem apartmajev z dodatno mediteransko velneško ponudbo: "S pomočjo programa PONI, ki podpira inovativne podjetniške projekte, sem se odločila razviti svojo poslovno idejo o vključevanju zelišč, dišavnic in drugih mediteranskih dobrin v dodatno velneško ponudbo za že obstoječi turistični namestitveni objekt. Moje poslanstvo je ustvariti nepozabne trenutke, ki se vtisnejo v spomin in srce vsakega gosta. Sodelovanje v programu PONI mi je prineslo dragoceno znanje s področja podjetništva, ter neprecenljivo podporo mentorjev in soudeležencev. Skupaj smo ustvarili močno povezano skupnost, ki se medsebojno spodbuja pri vsakdanjih izzivih in si pomaga pri doseganju ciljev. Ta povezanost ostaja tudi po končanem programu, kar je po mojem mnenju najlepši del celotne izkušnje."

Mojca Mejak

Maja Brdar, zaposlitveni center: "Projekt PONI ocenjujem kot edinstveno priložnost, ki je nikakor ni za izpustiti. Štiri mesece se izobražuješ, usposabljaš in s podporo mentorjev in sodelavcev dejansko začenjaš svojo podjetniško pot, z lastno idejo, ki bi drugače lahko ostala zgolj samo v glavi. V Kopru tako zahvaljujoč PONIju nastaja zaposlitveni center, ki bo usposabljal in zaposloval osebe z različnimi ovirami, naročnikom pa nudil opravljanje preprostih ročnih del. PONI tako zame osebno pomeni odskočna deska v svet podjetništva. Resnično ga priporočam."

Maja Brdar

Domen Benčina, ustanovitelj podjetja specializiranega za inovativne rešitve na področju povezovanja kmetov in kupcev: "Prepričan sem v pomen kmetijstva in lokalne pridelave hrane kot strateškega vira dobrin. Uvajanje podjetniških praks v kmetijstvo vidim kot ključno možnost za preoblikovanje kmetijskega sektorja in dolgoročni trajnostni razvoj podeželja. Sodelovanje v projektu PONI mi je omogočilo izpopolnitev osnovnih podjetniških znanj ter nudilo produktivno okolje za izdelavo strateškega poslovnega načrta, ki temelji na inovativnih pristopih pri povezovanju ponudbe in povpraševanja na trgu. Vizija je vzpostaviti trdne vezi med kmeti in končnimi potrošniki na osnovi zaupanja, transparentnosti in trajnostnega poslovanja. S pomočjo programa PONI sem utrdil svojo pot do uresničitve začetnih podjetniških ciljev in prispeval k bolj integriranemu ter konkurenčnemu kmetijskemu sektorju. Produktni portfelj podjetja bo po zaslugi PONI-ja in vrhunskih mentorjev, kmalu na voljo tudi širši javnosti."

Domen Benčina

Zgodbe udeležencev izpostavljajo, da PONI ne le izpolni pričakovanja, temveč jih preseže, kar potrjujejo zadovoljni udeleženci, ki so program doživeli kot ključno odskočno desko na njihovi podjetniški poti.

Projekt je delno financiran s strani Evropske unije in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in delno s strani Republike Slovenije.