PEŠCONA V STAREM MESTNEM JEDRU TOLMINA: Poskusno brez prometa, prosijo za povratne informacije

Posočje

Staro mestno jedro Tolmina je tako kot mestna jedra številnih drugih mest ujetnik prometa in parkiranih avtomobilov. Občina Tolmin se je zato letos ob številnih pobudah odločila, da z enomesečno zaporo prometa preizkusi, kako bi bil prostor videti in kako bi deloval ob spremenjenem prometnem režimu. Zapora bo trajala do petka, 12. oktobra.

Občina pri projektu sodeluje s Posoškim razvojnim centrom kot koordinatorjem aktivnosti, testna izvedba pa naj bi nakazala smer celovitega urejanja tega, za identiteto Tolmina zelo pomembnega območja.

"Po zgledu številnih mest in na podlagi številnih prejetih pobud želimo tudi v Tolminu staro mestno jedro osvoboditi prometa, mirujočega prometa ter ta del narediti prijaznejši za domačine in obiskovalce. S tem, ko se približuje izgradnja tolminske obvoznice, bomo imeli tudi več možnosti, da si oblikujemo mesto in to območje po svoje," je za STA o projektu povedal tolminski župan Uroš Brežan.

Za vstop na območje zapore je potrebna posebna nalepka

V tem mesecu dni, kolikor bodo imeli poskusno prometno zaporo, želijo dobiti čim več povratnih informacij, pobud in razmišljanj domačinov, ki bodo nato podlaga za načrtovanje ukrepov v tem starem delu mesta in podlaga za uresničevanje oživljanja mestnega središča, je povedal Brežan.

Fizična zapora je postavljena na križišču pred dovozom na Trg 1. maja, in sicer tako, da redni promet poteka po Cankarjevi ulici. V tem času bodo v območje zapore z vozili lahko nemoteno vstopali le prebivalci območja oz. nosilci dejavnosti ter dostava. Svoja vozila morajo zato označiti s posebnimi nalepkami, ki jih na podlagi osebnega dokumenta lahko prevzamejo na občinski upravi.

Z začasno postavitvijo dodatne urbane opreme in zelenja bo prostor privlačnejši, za dodaten mestni utrip pa bodo poskrbele tudi prireditve "na placu". Na tolminski občini med prireditvami izpostavljajo predvsem nadaljevanje tradicije Praznika frike, ki bo letos v soboto, 29. septembra, in je povezan tudi s praznovanjem dneva luči.

Tudi otroci peš v šolo

Zapora starega mestnega jedra Tolmina je tudi del aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti. Z namenom spodbujanja aktivne poti otrok v šolo se Občina Tolmin v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Tolmin in z Osnovno šolo Franceta Bevka Tolmin namreč letos poskusno pridružuje projektu ministrstva za zdravje Pešbus. V njem se učenci vsak dan v času Evropskega tedna mobilnosti s posebej označenih "postaj" in po stalnem urniku v organiziranih skupinah, po varnih poteh in v spremstvu odraslega odpravijo peš v šolo.

Omejevanje motornega prometa in zmanjševanje negativnih vplivov parkiranja v mestu pa je nenazadnje predvideno tudi v lani sprejeti celostni prometni strategiji občine Tolmin.

Deli novico: