ORTOPED IZ VALDOLTRE DANES PRED KAZENSKO SODNICO: Začenja se sojenje v odmevni korupcijski aferi v zdravstvu

Kronika

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se bo danes začela glavna obravnava v odmevni korupcijski aferi v zdravstvu. Obtoženih je 11 fizičnih oseb in družba Advanta kot pravna oseba. Na predobravnavnem naroku, ki je potekal maja in junija lani, so vsi vpleteni, vključno s prvoobtoženim Zoranom Miloševićem, zanikali krivdo.

Ključni očitek v 500 strani dolgi obtožnici, pod katero se je podpisal tožilec Iztok Krumpak, je, da je več zdravnikov in drugih zaposlenih v nekaterih zdravstvenih zavodih na svoje bančne račune doma in v tujini prejemalo denar, za protiuslugo pa so še naprej naročali medicinski material pri določenem dobavitelju. Javna sredstva naj bi s tem oškodovali za okoli 1,18 milijona evrov.

Cene materiala naj bi tako že v izhodišču vsebovale del za podkupnine, ki se je gibal med petimi in 20 odstotki. Po ugotovitvah kriminalistov so dobavitelji podkupnine nakazovali na bančne račune, ki so jih obtoženi prav v ta namen odprli v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem. Med hišnimi preiskavami so pri obtoženih našli tudi večje vsote gotovine in zlate palice.

Afera sega v december 2013, ko so kriminalisti opravili preiskave na 58 naslovih na območjih policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor. Predobravnavni narok se je na ljubljanskem okrožnem sodišču začel 13. maja lani. Na njem je tožilec vsem obtoženim ponudil, da bi v primeru priznanja krivde zanje zahteval nižjo kazen, česar pa ni storil nobeden od njih.

Sodnica Dejana Fekonja pa je na naroku pojasnila, da namerava zaradi velikega števila obtoženih sojenje razdeliti v štiri skupine. Kot je razbrati iz sklica današnjega začetka glavne obravnave, je v prvo skupino uvrstila šesterico obtoženih. Med njimi ni Miloševića, ki je sicer radiolog v ljubljanskem kliničnem centru.

Kot izhaja iz razpisa glavne obravnave na spletni strani ljubljanskega okrožnega sodišča, bodo danes stopilo pred sodnico predstojnik ortopedske klinike ljubljanskega kliničnega centra  Vane Antolič,  Rok Vengust, Monika Sonc, nekdanji travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici Samo Karel Fokter, Jožef Matela, Primož Matela, nekdanji komercialist v družbi Emporio Medical Darko Žafran, Marin Tadić in ortoped iz Valdoltre Robert Janez Cirman.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija