ODKUP BRESKEV V FRUCTALU: S ceno nezadovoljen sadjar bo raje posadil več marelic

Vipavska dolina

Fructal je danes začel z odkupom breskev iz Vipavske doline. Pogodbe za odkup je podpisal s približno 60 pridelovalci. Predsednik Kmetijske zadruge Vipava (KZV) Aleš Kosovel točnih količin ni mogel napovedati, gibale naj bi se med 250 in 300 tonami, kolikor je podpisanih pogodb.

Za predelavo v Fructalu kmetje iz Vipavske doline namenijo približno tretjino vseh breskev, ostale pa prodajo na trgu kot konzumne.

"Odkupna cena je enaka lanski, osnovna oziroma izhodiščna cena je 22 centov za kilogram breskev. Vse breskve, ki bodo prodane kot izdelki blagovne znamke Vipavska breskev, bodo prodane po ceni 28 centov za kilogram," je za povedal Kosovel.

Prvo plačilo septembra, za 'Vipavke' prihodnje leto

Plačilo za oddane breskve bodo pridelovalci dobili v enkratnem znesku septembra letos. Poračun za breskve, ki bodo predelane in prodane pod blagovno znamko vipavska breskev, pa bo naslednje leto julija. "Tako da lahko kmetje še ta mesec pričakujejo poračun za količine, ki so bile prodane pod blagovno znamko," je dejal.

Breskve sorte redhaven dozorijo kot prve za predelavo, v Vipavski dolini pa je za predelavo na voljo največ breskev sorte veteran, ki zori sredi avgusta. Pričakujejo pa, da bodo letos tako kot ostale sorte tudi zadnje dozorele prej kot v preteklih letih. "Odkup bo pač potekal glede na ponujeno količino s strani kmetov. Zaključek odkupa je seveda odvisen od vremena in pogojev dozorevanja," je pojasnil Kosovel.

Sadjarji z odkupno ceno niso ravno zadovoljni

Letošnjo letino ocenjuje za boljšo od lanske, saj je lansko količinsko precej zmanjšala spomladanska pozeba. Vremenski pogoji z dežjem so za debeljenje breskev dobri, tako da pričakujejo tudi dobro kvaliteto sadja. "Upam pa, da ne bomo imeli pridelovalci kakšnih težav s škodljivci in z boleznimi, kar posledično prinaša tudi gnitje plodov," je še dodal.

Sadjar Radovan Štor, ki je danes v Fructal pripeljal dve toni breskev, je povedal, da s ceno niso najbolj zadovoljni. "Vendar pa je to tržna cena, ki jo moramo pridelovalci sprejeti in se z njo sprijazniti," je dejal. V prihodnje načrtuje krčenje pridelave breskev; namesto tega bo v sadovnjake raje nasadil večje število marelic.

Deli novico: