NAJBOLJ NA UDARU PARKIRIŠČE PRI TRŽNICI: Na koprskem v zadnjem tednu ukradli za več kot 22.000 evrov koles in skuterjev!

Kronika

V zadnjem tednu je bilo na območju Policijske uprave (PU) Koper ponovno več tatvin koles, skuterjev in električnih koles. Največ s parkirišča pri koprski tržnici in drugje v mestu Koper.

Letos so na območju PU Koper obravnavali že več kot 70 tatvin koles. Vrednost ukradenih koles in skuterjev samo v zadnjem tednu presega 22.000 evrov. Vrednost ukradenih koles na letni ravni v Sloveniji pa celo presega milijon evrov.

Na PU Koper opozarjajo, da je največ tatvin električnih koles, in sicer:

- v Kopru, predvsem v mestu;

- podnevi na območjih, kjer je večja gostota ljudi in koles, kot so območja tržnic, nakupovalnih središč, gostinski lokalov, avtokampov, plaž in ožjih mestnih ulic;

- ponoči praviloma kradejo kolesa z območij večjih stanovanjskih naselij, kot so naselja večstanovanjskih blokov (kolesarnice, hodniki in kleti ter parkirišča stanovanjskih blokov, avtokampi ipd.);

- raje kradejo kolesa, ki niso posebej zaščitena proti kraji (zaklenjena/priklenjena), a si za tarče vedno pogosteje izberejo tudi zaščitena kolesa, predvsem, če gre za kolesa višjih cenovnih razredov;

- v zadnjem času prevladujejo tatvine gorskih in električnih koles, višjih vrednosti;

- občasno se pojavljajo primeri tatvin koles z nosilcev na parkiranih motornih vozilih.

Koprski policisti svetujejo, da ob nakupih koles/električnih koles in skirojev shranite račune za nakup in dokumente samih koles/električnih koles in skirojev, si zapomnite ali zabeležite njihove tov. št. in značilnosti ali jih posebej skrito označite ter po možnosti fotografirate. Zabeležite si tudi podatke o svojem kolesu (znamko, model in barvo kolesa, tudi tip sestavnih delov - pedal, ogrodja, prestav, zavor; morebitne posebnosti, individualne znake in poškodbe, dodatno opremo itd.). Če kolo na okvirju nima serijske številke, jo dajte nanj vgravirati ali ga kako drugače prikrito označite. Pri zabeležbi opisa si lahko pomagate z obrazcem "Podatki o lastniku in kolesu", ki ga najdete na spletni strani policije, ki ga ob tatvinah izročite policistom. Po možnosti svoje kolo tudi fotografirajte.

Kolesa/električna kolesa in skiroje je potrebno čim krajši čas puščati brez nadzora in v tem primeru dobro izbirati mesta parkiranja (osvetljene, video nadzirane lokacije, posebej predvidene za puščanje takšnih predmetov) in le-ta priklepati na nepremične predmete (hkrati za okvir kolesa in eno od koles) z uporabo kvalitetnih ključavnic. Ključavnice slabše kakovosti niso za tatove koles nikakršna ovira, opozarjajo policisti. Pri tem pa na kolesu ne puščajte vrednejših predmetov.

Ob neuporabi je kolesa/električna kolesa in skiroje potrebno shranjevati v zaklenjenih zaprtih prostorih. V primerih tatvine je o tem potrebno čimprej obvestiti policijo in jim posredovati vse koristne podatke o ukradenih kolesih/električnih kolesih in skirojih ter po možnostih skupaj s policisti pregledati okolico. Ob opaženju tatvine ali sumljivih oseb/vozil, ki bi lahko bila povezana s takšnimi kaznivimi dejanji, si je o tem potrebno zapomniti čim več podrobnosti in jih takoj posredovati policiji.

Lastnikom koles, zlasti vrednejših, pa svetujejo tudi razmislek o sklenitvi premoženjskega zavarovanja kolesa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  22 .09. 2020 ob  08: 39
Ma je bil teden mobilnosti, štekaš :-)
Komšo |  21 .09. 2020 ob  21: 45
Eh, naša policija svetuje, in kdo svetuje tatovom? Sveta majka božja? Spravite se lovit tatove, sramota.
td |  21 .09. 2020 ob  21: 27
10
PU Koper seveda nima nič pri temu, kot nimajo nič pri čemerkoli redarji, ki ne nadzirajo divjakov na motorjih, kolesih, ... se človek vpraša čemu imamo nekatere službe.
Kukurux |  21 .09. 2020 ob  21: 22
Dvakrat so mi ga ukradli in v obeh sem ga dobu nazaj.
Ocitno ga ni hotu
Kupi si rajsi pojstlo za tri jurje,dobro bos spal in zjutraj vstal spocit