Na pogovoru s Pedrom Opeko okrog 500 ljudi

Ljudje

V Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici se je v petek v okviru cikla predavanj "Srečanja pod lipami" odvijal pogovor s svetovno znanim misijonarjem, letošnjim nominirancem za Nobelovo nagrado, Pedrom Opeko. V veliko premajhni dvorani za vse, ki so želeli prisluhniti pogovoru dobrotnika iz Argenitne, se je zbralo okrog 500 ljudi.

Pred srečanjem je Opeko sprejel tudi goriški nadškof msgr. Carlo Maria Redaelli.

Pogovor je vodil novinar Jože Možina, ki je o misijonarju posnel tudi več dokumentarnih filmov.  S Pedrom Opeko sta preletela mejnike njegove življenjske zgodbe, ki se je začela med slovenskimi emigranti v Buenos Airesu. Tja je po vojni prebežal njegov oče, ki se je za las izognil komunistični likvidaciji.

Njegovo delo omogočata humanitarni združenji Akamasoa, kar v prevodu pomeni dober prijatelj, in Antenne Akamasoa – obe združenji se financirata s prostovoljnimi prispevki.

Opeka kot misijonar na Madagaskarju deluje od leta 1976. Najprej je deloval na podeželju, kjer je pomagal ljudem pri delu na riževih poljih – včasih tudi do pasu v blatu. Težko delo in slabe higienske razmere so povzročile, da je misijonar hudo zbolel in skoraj obupal nad svojim misijonskim poslanstvom na Madagaskarju. Ravno ko je želel za vedno zapustiti Madagaskar, je v glavnem mestu Antananarivo srečal najrevnejše med najrevnejšimi – Malgaše, ki živijo na smetišču glavnega mesta. Odločil se je, da ostane, za smetiščarje je pričel graditi hiše, šole, cerkve, športne objekte, poiskal jim je delo, se posvetil otrokom, ljudem pa je predvsem vrnil samozavest. V vseh teh desetletjih je pred revščino rešil na desettisoče smetiščarjev, zgradil več vasi, centrov, poslopij.

Srečanje z misijonarjem je sicer potekalo v treh delih. Pogovoru med misijonarjem in Možino je sledila možnost vprašanj občinstva, po vprašanjih pa je sledilo še sproščeno druženje v telovadnici Kulturnega centra Lojze Bratuž. Številni obiskovalci so se zgrnili v dolgo vrsto in čakali, da bi lahko dobrotniku stisnili roko ali mu v podpis predali knjigo "Pustolovščina Pedra Opeke", ki jo je bilo mogoče predhodno kupiti v avli centra.

Nekaj izsekom iz pogovora med misijonarjem in Možino boste lahko prisluhnili na radiu Robin ta četrtek med enajsto in dvanajsto uro.

Petkovo srečanje je potekalo tudi v znamenju zbiranja sredstev za misijone na Madagaskarju. Že med samo prireditvijo so organizatorji obiskovalcem sporočili, da se je za humanitarno organizacijo  Akamasoa nabralo skoraj 8.000 evrov prostovoljnih prispevkov.