MINULI VIKEND 103 KRŠITVE: Na Koprskem največ težav s prehajanjem med občinami in mladostniki

Slovenija

V okviru poostrenega nadzora spoštovanja prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah, so policisti minuli vikend po slovenskih cestah opravili kontrolo pri 3348 voznikih, in pri tem ugotovili 103 kršitve odloka. Od tega so v 69 primerih izrekli opozorilo, so zapisali na spletnih straneh policije.

Ugotovitve o preostalih 34 primerih kršitev so predali Zdravstvenemu inšpektoratu RS, so zapisali v sporočilu za javnost Generalne policijske uprave (GPU). Policija namreč po zakonu o nalezljivih boleznih ni pristojna za izvedbo prekrškovnih postopkov.

Policija v večini primerov nadzora ugotavlja okoliščine gibanja ljudi, pri čemer najpogosteje ugotavljajo, da ljudje spoštujejo omejitve. Pri tem policisti pogosto upoštevajo življenjske zdravorazumske okoliščine ljudi, če slednji pri tem upoštevajo varnostne ukrepe, so način nadzora opisali v sporočilu za javnost. Tiste, ki zaradi malomarnosti ali ignorance kršijo določila odloka, napotijo na naslov stalnega bivališča, so še dodali.

Najpogostejši izgovori pri nadzoru so bili povezani z oskrbo starih staršev, obiskom sorodnikov ali prijateljev, popravilom vodovoda pri znancu, delom na vrtu v drugem kraju ali obiskom vnukov, nekateri so navajali, da gredo iskat zaščitna sredstva v svoje podjetje. Policisti ugotavljajo, "da so vozniki zelo iznajdljivi pri opravičevanju razlogov vožnje v času veljave odloka".

Pri poostrenem nadzoru, ki so ga na slovenskem avtocestnem omrežju izvajali od petka do nedelje, je sodelovalo 139 policistov. Pri voznikih, ki so jih ustavili, so ugotovili tudi 38 kršitev cestnoprometnih predpisov, ki niso povezani z začasno prepovedjo gibanja in zbiranja.

Sicer so policisti od pričetka veljavnosti ukrepa 30. marca do minule nedelje izrekli 1366 opozoril, v 1574 primerih pa so predlog odstopili zdravstvenemu inšpektoratu, so še navedli v sporočilu za javnost.

Policisti Policijske uprave (PU) Koper so poleg kršitev na cestah ugotovili kar nekaj kršitev na drugih javnih krajih. Glavni razlogi kršitev so bili večinoma prehod med dvema sosednjima občinama in pa druženje mladostnikov. Kar nekaj kršiteljev se je, ko je opazilo policiste, razbežalo.

"Če ta vikend primerjamo s prejšnjim, lahko ugotovimo, da je bilo znatno manj kršitev in da so se ljudje pričeli zavedati navodil in prepovedi, ki jih daje vlada. Ni bilo toliko prometa, ni bilo toliko kršitev, pa tudi ni bilo veliko ljudi, ki bi prihajali iz notranjosti države oziroma oddaljenih občin," ugotavljajo koprski policisti.

Na PU Koper ob tem poudarjajo, da so se v teh dneh v policiji soočali z res velikim številom vprašanj, tako novinarjev kot tudi občanov, in nanje skušali odgovorite prek vseh kanalov. "Prav zaradi izjemnega števila klicev in pisnih vprašanj, smo uvedli novo telefonsko številko in e-naslov, kjer lahko vsi dobijo odgovore na svoja specifična vprašanja." Kontaktna telefonska številka je 01 514 70 01, elektronski naslov pa info.koronavirus@policija.si.

Spodaj si lahko ogledate tabelo s podatki o številu kontroliranih vozil, sodelujočih policistih, kršitvah odloka, izrečenih opozorilih, predlogih zdravstvenemu inšpektoratu in ugotovljenih kršitvah cestnoprometnih predpisov (CPP) po posameznih policijskih upravah.

          PU CE PU KR PU KP PU LJ PU MS PU NM skupaj
-------------------------------------------------------------------
kontrolirana vozila 513  1190  495  300  492  358  3348
sodelujoči policisti 18   31   21   21   32   16   139
kršitve odloka     9   23   19   25   12   15   103
opozorila       7   23   14   0   11   14   69
predlog inšpektoratu  2   0   5   25   1   1   34
kršitve CPP      10   0   3   5   12   8   38

Vir: GPU

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  07 .04. 2020 ob  09: 38
Iz tega je razvidno,da imata Ljubljana in Novo Mesto največ kršiteljev in predlogov na inšpektorat.In razen Celja tudi največ okuženih.
Sreča,da ne smejo na Primorsko.