LATVIJCI PO ZNANJE IN VEŠČINE NA GORIŠKO: Delegacija v Novi Gorici spoznavala primere dobrih praks s področja sociale

Goriška

Novo Gorico je danes obiskala delegacija iz Latvije, ki se je želela v lokalnem okolju seznaniti s primeri dobrih praks pri vključevanju ranljivih skupin. Najbolj so jih zanimali primeri konkretnih praks, kot npr. rehabilitacija slepih in slabovidnih, pristop Goriškega muzeja pri načrtovanju ogledov ter načini financiranja posameznih dejavnosti.

Delegacija latvijskega ministrstva za socialne zadeve v partnerstvu z Latvijskim podeželskim forumom si je spoznavanje Slovenije in njenih dobrih praks na področju varstva ranljivih skupin izbrala, ker so o Sloveniji slišali veliko pohvalnega in da je podobna Latviji.

"Nekatere prakse, ki jih imate, so primerljive z našimi, nekatere pa so bile za nas popolnoma nove in so nas navdušile, kot npr. primer Goriškega muzeja in Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica. Seznanjeni smo, da o ranljivih skupinah razmišljate tudi v pripravah na Evropsko prestolnico kulture 2025," je v izjavi ob koncu srečanja povedala direktorica nevladne organizacije Latvijski podeželski forum in vodja delegacije Anita Selicka.

???? Obiskali so nas Latvijci, da bi spoznali dobre prakse pri socialnem vključevanju ranljivih skupin. Gostom je...

Objavil/a Mestna občina Nova Gorica dne Četrtek, 09. februar 2023

Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igor Miljavec je pojasnil, da so lahko Goriško predstavili kot vzorčen primer pri socialnem vključevanju ranljivih skupin.

"Dobro sodelujemo z Mestno občino Nova Gorica ter to sodelovanje še nadgrajujemo. Pokazali smo sprejeto strategijo dostopnosti, ki je zelo pomembna, saj ne vključuje le dostopnosti storitev, prostora, informacij, digitalizacije, ampak vključevanje ranljivih skupin v vsa področja delovanja," je poudaril Miljavec.

Latvijski delegaciji so predstavili, kako je mogoče skozi različne dogodke in dejavnosti vključiti osebe, ki potrebujejo socialne programe. Kako npr. osebe s težavami vključiti v muzejske zgodbe, v vseživljenjsko učenje itd. V predstavitvah so se osredotočili zlasti na vsebine na področju sociale.

Podžupan novogoriške občine Anton Harej je povedal, da so gostom predstavili predvsem izvajanje dejavnosti, ki na nekaterih področjih tudi za Slovenijo pomenijo nadstandard. "Mislim, da so dobili dober vpogled v socialno varstvo in primere zagotavljanja socialne vključenosti na občinski ravni ter širše," je dejal v izjavi.

Novogoriška občina sicer namenja precej finančnih sredstev tako za dogodke kot tudi za delovanje nevladnih organizacij. Tako je v letošnjem novogoriškem proračunu za delovanje območne enote Rdečega križa Nova Gorica namenila 90.000 evrov, za občinsko denarno socialno pomoč 60.000 evrov, za brezplačne prevoze za starejše nad 65 let pa 37.000 evrov. Nadstandardni program so tudi prispevki enkratne denarne pomoči v višini 500 evrov ob rojstvu otroka.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija