KRAJANI PREDSTAVILI SVOJO IDEJO: Tak naj bi bil nov Most na Soči

Posočje

Krajani Mosta na Soči so v torek izbrali idejno rešitev načrta novega mostu čez reko Sočo, ki naj bi ga po načrtih začeli graditi jeseni 2020. S 145 glasovi za in le dvema proti so potrdili načrt, ki ga je pripravil ljubljanski arhitekturni biro Trije arhitekti. Vrednost projekta je približno 1,5 milijona evrov.

Most bo betonski, površinsko rastriran in pigmentiran v opečnati barvi, predvideva pa tri ločene pasove za vozila, kolesarje in pešce.

Vrednost projekta je po prvih ocenah projektantov okoli 1,5 milijona evrov. Od tega bo približno polovico zneska pokrila Direkcija RS za infrastrukturo, preostanek pa bo morala zagotoviti Občina Tolmin.

Bistvo je v hierarhiji prometa, je na torkovem zboru krajanov povedal Andrej Mercina iz arhitekturnega biroja Trije arhitekti. Kot je pojasnil, bo avtomobilski promet vizualno odrezan s polnim zidom, na izpostavljenem robu mostu pa bo prostor za pešce in kolesarje. V nasprotju z zakritim avtomobilskim prometom bodo tako izstopali pešci in kolesarji, kar bo dalo novemu mostu poseben čar.

Prvotne načrte direkcije za gradnjo novega mostu so domačini Mosta na Soči na zboru krajanov novembra lani zavrnili, saj so menili, da je njegova predvidena podoba neprimerna. Direkcija jim dala možnost, da v treh mesecih sami najdejo arhitekturni biro, ki bo pripravil novo projektno rešitev.

Tomaž Willenpart iz direkcije je v torek pojasnil, da bo zaradi novega načrta mostu treba pripraviti novo projektno dokumentacijo. Ocenil je, da bodo z deli najverjetneje začeli jeseni 2020.

Deli novico:

In |  04 .04. 2018 ob  12: 26
kje je slika izbranega mosta?