JULIJANA BRIC BO MORALA ZA ZAPAHE: Sodišče v Novi Gorici ji je za poskus uboja dosodilo tri leta in pol zapora

Kronika

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je zaključilo sojenje Julijani Bric, ki jo je tožilstvo obtožilo poskusa uboja ljubice nekdanjega moža. Sodni senat s predsedujočim Igorjem Majnikom jo je obsodil na tri leta in pol zaporne kazni, tožilka pa je zanjo zahtevala šest let zaporne kazni. Sodba še ni pravnomočna.

Še pred današnjimi zaključnimi besedami je državna tožilka Andreja Žvanut predstavila modificirano obtožnico. Obtoženi je tožilstvo najprej očitalo poskus umora, po modifikaciji pa poskus uboja.

V zaključnih besedah je tožilka predstavila dogajanje konec avgusta 2018, ko naj bi v jutranjih urah Bricova pred domačo hišo v Ozeljanu z nožem napadla ljubico svojega nekdanjega moža in jo poskušala ubiti. Pri tem naj bi bila tudi zamaskirana. Oškodovanko naj bi na morebiten napad predhodno opozoril tedaj še soprog obtožene. Ob napadu je oškodovanki na pomoč priskočil njen oče, ki je obtoženko tudi pregnal z dvorišča.

Bricova je danes ponovila, da ji je žal za to, kar naj bi se zgodilo, vendar se dejanja ne spomni, zato tudi ne more povedati svoje plati zgodbe. Njen zagovornik Silvester Polanc je danes ponovno vložil zahteve za nove dokaze, ki pa jih sodni senat ni sprejel.

V zaključni besedi je Polanc med drugim poudaril, da tožilstvo ni uspelo dokazati, da je obtožena resnično storila kaznivo dejanje, za katero jo obtožuje. To naj bi dokazovalo predvsem to, da nož, ki ga tožilstvo hrani kot dokaz, ni bil tisti, s katerim naj bi Bricova napadla žrtev, kar sta v dokaznem postopku povedala tudi oškodovanka in njen oče. Sodišču je predlagal oprostilno ali pogojno obsodbo.

Predsednik sodnega senata Igor Majnik je Julijani Bric dosodil tri leta in pol zaporne kazni ter plačilo premoženjsko-pravnega zahtevka oškodovanki, oprostil pa jo je plačila sodnega postopka. Pri tem je upošteval olajševalne okoliščine, med katere je uvrstil hudo depresijo obtoženke, njeno dosedanjo nekaznovanost, skrb za dva otroka ter dejstvo, da je šlo "le" za poskus uboja. Med oteževalne okoliščine pa je uvrstil obtoženkino pripravo na napad.

Državna tožilka je na koncu dejala, da z izrečeno sodbo ni nezadovoljna, po prejetem pisnem odpravku sodbe pa bo razmislila o pritožbi. Zagovornik Polanc pa je potrdil, da se bo na sodbo zagotovo pritožil. "Sodišče ni upoštevalo kar nekaj pomembnih okoliščin, ki smo jih poudarjali ves čas postopka," je dejal in dodal, da sodišče mimo teh ne bi smelo iti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija