IZBRUH VULKANA ZAHTEVAL PET ŽIVLJENJ: Turisti bežali z otoka (FOTO, VIDEO)

Svet

Izbruh vulkana Whakaari na Novi Zelandiji je po zadnjih podatkih zahteval najmanj pet smrtnih žrtev, je sporočila novozelandska policija. Dodali so, da so razmere na otoku še preveč nestanovitne, da bi se policisti in reševalci lahko vrnili tja.

Po navedbah policije je vulkan na Belem otoku izbruhnil ob 14.11 po lokalnem času (ob 2.11 po srednjeevropskem času). V njegovi bližini je bilo takrat približno 50 ljudi. Po navedbah novozelandske premierke Jacinde Ardern so med njimi tako tujci kot domačini.  Med njimi je bila skupina turistov z ladje za križarjenje, ki so bili na izletu na otoku.

23 so jih rešili z otoka, od tega jih je pet umrlo. Predstavnik policije John Tims je povedal, da nimajo stika s skupino najmanj desetih ljudi, ki so ostali na vulkanskem otočku. Ali so živi, za zdaj ne vedo. "V tem trenutku je prenevarno za policijo in reševalce, da bi šli na otok," je dejal Tims. Otok je zavit v pepel in policija upošteva nasvete strokovnjakov pri oceni razmer, kdaj bodo lahko varno odšli na otok.

Premierka Jacinda Ardern je napovedala, da bo zvečer po krajevnem času obiskala območje, da bi se prepričala, da imajo policisti in reševalci vsa potrebna sredstva, ki jih potrebujejo.

Geolog Ken Gledhill je za novozelandske medije ocenil, da ni šlo za posebej hud izbruh, "skoraj kot čiščenje grla". Dim in pepel sta se dvignila približno 3,5 kilometra v zrak, tako da to ni bil velik izbruh, vendar če si blizu, ni dobro, je dodal.

Čeprav se je ognjenik medtem že umiril, Gledhill ne more z gotovostjo napovedati, da v prihodnjih 24 urah ne bo še enega izbruha, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vulkan vsako leto obišče okoli 10.000 ljudi. V zadnjega pol stoletja je že večkrat izbruhnil, nazadnje leta 2016. Beli otok je leta 1769 odkril angleški raziskovalec James Cook, ki mu je tudi dal ime. Razlog je, ker je bilo videti, da je Beli otok stalno ovit v oblak bele pare in dima.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija