Hrvaška ne bo pretovorila sirskih kemičnih snovi

Svet

Snovi za izdelavo kemijskega orožja iz Sirije ne bodo pretovorili v hrvaških vodah, temveč se bo to najverjetneje zgodilo nekje v Italiji, je danes izjavil hrvaški premier Zoran Milanović. Pred tem je nedavno napovedal možnost transporta kemičnega orožja prek Hrvaške.

Čeprav je bila Hrvaška na to pripravljena kot članica EU in zveze Nato, naj bi prošnjo na Hrvaško naslovili razmeroma pozno in jo je vmes že sprejela Italija, je na Reki povedal Milanović, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pred dnevi je sicer Milanović razkril, da Hrvaška sodeluje v pogajanjih o morebitnem transportu sestavin kemičnega orožja iz Sirije preko Sredozemlja.

Snovi bodo uničili

Medtem domnevno na Cipru dve ladji, norveška in danska, čakata na odobritev, da lahko prevzameta del sirskega kemičnega orožja, ki ga mora Sirija umakniti iz države in uničiti. Te snovi naj bi ZDA uničile v mednarodnih vodah na ladji vojne mornarice z uporabo hidrolize.

Načrt za kemično razorožitev Sirije je po rusko-ameriškem dogovoru Varnostni svet Združenih narodov potrdil septembra. Za izvedbo načrta je odgovorna Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW).

Se je  |  16 .12. 2013 ob  09: 39
že zgodilo