GROZLJIVKA V SPLITU: Sin zažgal lastno mater, ker mu je vzela zadnjo cigareto?

Kronika

Šestdesetletna D.V. iz Splita, katere opečeno telo so našli v stanovanju v prvem nadstropju ulice Mažuranićevo šetalište, je bila najverjetneje ubita zaradi cigarete. Splitski policisti so na pristojno okrajno državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo zoper njenega 39-letnega sina B.S., ki je osumljen, da je umoril svojo mati.

Policisti splitsko-dalmatinske policijske uprave so zaključili kazensko preiskavo proti 39-letnemu moškemu. Osumljen je, da je v noči na 3. oktober v prostorih stanovanja na ulici Mažuranićevo šetalište v Splitu brutalno ubil 60-letno žensko, navaja uradno policijsko poročilo.

Še vedno ni uradnega opisa o tem, kaj se je to noč dogajalo v stanovanju. Kot poroča Slobodna Dalmacija, so iz zanesljivih virov izvedeli, da sta mama in sin sobotno noč preživela v stanovanju ob televiziji. Oba sta kadilca, materi pa je v nekem trenutku zmanjkalo cigaret, zato je prosila sina, naj ji da eno. Verjetno je prošnjo zavrnil, a je mati iz njegove škatle vzela cigareto, predvidoma zadnjo, in odšla na stranišče, da bi jo prižgala. To naj bi sina tako razjezilo, da ji je sledil. Ženska naj bi stala v kadi, s hrbtom obrnjena proti vratom, ko je slišala, da je nekdo vstopil in se obrnila. Sin naj bi nato v besu z vžigalnikom prižgal njene lase in oblačila, ženska pa naj bi šokirana padla v kad.

39-letnik naj bi pustil teči vodo v kadi in odšel v posteljo, pred tem pa naj bi spil svoje tablete. Ni jasno, ali jo je udaril in pahnil v nezavest, preden jo je zažgal. Je pa nenavadno, da živa ženska ni ne kričala ne stokala – sosedje namreč niso slišali ničesar, so pa nekateri vonjali gorečo tkanino, piše Slobodna Dalmacija. 

Obdukcija je pokazala, da je bil vzrok smrti utopitev.

Nekateri sosedje so policiji povedali, da so 39-letnika videli naslednje jutro okoli 7. ure zjutraj, ko je zapustil stavbo in odšel v bližnji bar, da bi "užival" v cigareti. Nato se je vrnil v stanovanje ter poklical policijo in rešilca.

Kot še poroča Slobodna Dalmacija, naj bi bila celotna družina – zdaj že pokojna mama in njena dva sinova, 38-letnik in 39-letnik – disfunkcionalna, imeli naj bi tudi veliko medsebojnih težav zaradi bolezni in odvisnosti od alkohola. Sinova naj bi zgodaj v otroštvu izgubila očeta, živela pa sta z mamo, za katero se je zdelo, da ima tudi nekaj psihičnih težav. Oba sta bila alkoholika, starejši brat pa je hudo psihično zbolel, zato se mati sama s tem ni mogla spopasti. Starejši brat je bil pogosto opžaen po soseski, kjer je prosjačil za denar in cigarete.

Zaradi nasilja v družini je bil doslej že kazensko in prekrškovno obsojen mlajši, 38-letni, brat. Novembra 2018 je bil aretiran, ker je bo verbalnem prepiru udaril starejšega brata s kovinsko palico po glavi. Branil se je s trditvijo, da je njegov brat duševno bolan, da je napadel mamo in da jo je takrat skušal le braniti.

Dve leti prej pa so na pogojno kazen zaradi povzročitve hudih telesnih poškodb mlajšemu bratu obsodili starejšega brata. Obsojen je bil na eno leto zapora s preizkusno dobo treh let in z varnostnim ukrepom obveznega zdravljenja odvisnosti. Tedaj sicer ni končal v priporu, je pa do tega prišlo decembra lansko leto, ker je z nožem grozil, da bo ubil svojo nekdanjo partnerko.

Proti 39-letniku je Županijsko državno tožilstvo začelo preiskavo, grozi pa mu dolgoletna zaporna kazen do 40 let. Med postopkom se bo zagotovo preverjala njegova odgovornost in če se ugotovi, da je bil v času dejanja nesposoben zaradi duševne bolezni, potem bo obravnavan po zakonu o zaščiti oseb z duševnimi motnjami. V tem primeru ne bo končal v zaporu, temveč bo obsojen na neprostovoljno namestitev v psihiatrično ustanovo, še piše dalmatinski medij.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija