GRIPA JE ŠE POSEBEJ NEVARNA ZA DOLOČENE SKUPINE PREBIVALSTVA: To lahko storite, da se pred njo zaščitite

Izola

Slovenske bolnišnice kot po tekočem traku omejujejo obiske, saj v Sloveniji trenutno razsajajo virusne okužbe dihal, med katere sodi tudi smrtno nevarna gripa. Ravno zato so v Zdravstvenem domu (ZD) Izola pripravili nekaj napotkov, kako se zaščititi pred gripo in kako prepoznati prve znake okužbe.

Gripa je nalezljiva virusna bolezen dihal, ki jo povzročajo RNA-virusi. Ponavadi se razširi pozimi ter zajame vse starostne skupine ljudi. Virus je zelo virulenten, se lahko širi tudi zaradi tega, ker pozimi preživljamo več časa skupaj v zaprtih prostorih in ker mraz oslabi imunski sistem. Bolezen se pojavlja v svetu različno, doseže in zajame velika področja tako, da poznamo epidemije in celo pandemije gripe.

Sezona gripe se približuje vrhuncu. Število bolnikov je že v minulih dneh precej naraslo, kar se kaže v izbruhih obolevnosti v številnih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. Najbolj so prizadeti otroci, stari do 14. let, beležijo pa tudi večji porast gripi podobnih bolezni pri mladostnikih, starih od 15 do 18 let. Poročila s terena kažejo, da so v nekaterih razredih gripa in druge viroze popolnoma zdesetkale prisotnost učencev.

Virusi gripe (najpogosteje tip A, v manjši meri tip B) zajamejo spodnje in zgornje dihalne poti. Znaki se pojavijo nenadoma, dan ali dva po okužbi, in so zelo izraženi: povišana telesna temperature (med 38 in 39 °C), glavobol, bolečine v mišicah, suh kašelj, boleče grlo, utrujenost …

Kaj storiti, če zbolimo za gripo?

Pomembno je, da takrat ko zbolimo, ostanemo v svojem okolju, doma, in da čim prej omejimo širjenje bolezni na ostalo prebivalstvo. "Zdravniki priporočamo in svetujemo simptomatsko zdravljenje doma: počitek, veliko tekočine, tudi zdravila za zmanjšanje visoke temperature – antipiretiki, odsvetujemo pa Aspirin," poudarja Marisa Višnjevec Tuljak, dr. med. spec. šolske medicine iz ZD Izola. "Seveda ne smemo pozabiti na čisto preproste nasvete, kot so: kašljanje v robčke, umivanje rok, netesni stiki in prezračevanje prostora," dodaja.

Najboljša preventiva je cepljenje

Od vseh preventivnih ukrepov je najpomembnejša zaščita pred boleznijo cepljenje s cepivom, ki vsebuje antigene podtipa virusa gripe, ki kroži. "Svetujemo cepljenje v vseh starostnih obdobjih, posebno otrokom, starostnikom, nosečnicam in kroničnim pacientom. Ne glede na to, da je gripa virusno obolenje, pri omenjenih skupinah prebivalstva velikokrat opažamo, da se pojavijo dodatne komplikacije – bakterijske okužbe – pljučnice, akutna vnetja ušes, poslabšanje astme, ki pri oslabljenem imunskem sistemu pripeljejo celo do smrti," poudarja zdravnica.

Cepljenje proti gripi se začne konec jeseni in traja do takrat, ko začne upadati število obolelih. Zaščita pri cepljenju se pri mlajših ljudeh razvije po enem tednu, pri starejših pa po dveh tednih ali dlje. Zaradi hitro spreminjajočih se virusov gripe je vsako leto izdelano novo cepivo, zato je treba cepljenje proti gripi ponoviti vsako leto.

Deli novico: