BODO KONČNO DOČAKALI? Župan Bogatič pred svetnike z novo krajevno skupnostjo

Izola

Pred izolskimi občinskimi svetniki je na današnji seji odločitev o proračunih za leto 2024 in leto 2025 ter o spremembi statuta Občine Izola, s katero se ustanavlja nova Krajevna skupnost Šared-Baredi. Gre za potrditev referendumske volje, ki so jo krajani izrazili pred enim letom.

Izolski občinski svetniki bodo danes na predlog župana Milana Bogatiča odločali o proračunih za leto 2024 in 2025. Proračun za leto 2024 predvideva prihodke v višini slabih 28 milijonov evrov (27.706.138 evrov) in odhodke v višini 27.400.286 evrov, medtem ko je v predlogu proračuna za leto 2025 predvidena višina prihodkov nekoliko nižja in znaša slabih 25 milijonov evrov (24.738.323). V letu 2025 naj bi se znižali tudi odhodki občine; ti naj bi dosegali približno raven prihodkov, znašali pa naj bi 24.588.442 evrov.

Na seji bodo svetniki odločali tudi o ustanovitvi nove Krajevne skupnosti (KS) Šared-Baredi. Postopek, ki se je vlekel več kot leto dni, bo, kot kaže, danes končan. Župan svetnikom predlaga, da izpeljejo postopke za ustanovitev nove krajevne skupnosti s spremembo statuta občine Izola in potrditvijo območja nove krajevne skupnosti ter območje KS Korte. Kot je znano, je za sprejetje potrebna dvotretjinska večina.

Če bodo občinski svetniki prisluhnili predlogu župana Bogatiča, bo s tem končno uslišana želja krajanov za ustanovitev svoje krajevne skupnosti: njihova volja je bila preverjena tudi na posvetovalnem referendumu 20. novembra 2022, na katerem je za novo krajevno skupnost glasovalo skoraj 85 odstotkov volilnih upravičencev, ki so se referenduma udeležili.

Z novo KS Šaredi-Baredi se bo spremenilo tudi območje KS Korte, ki bo odslej obsegalo naselja Cetore, Korte, Malija in Nožed.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija