KDAJ KONČNO 'NA SVOJEM'? Šared in Baredi že skoraj 10 mesecev čakajo na odločitev izolskega občinskega sveta 

Izola

Bodo izolski občinski svetniki danes na seji občinskega sveta končno potrdili rezultate posvetovalnega referenduma z dne 20. novembra 2022, na katerem so volivci z veliko večino potrdili ustanovitev nove Krajevne skupnosti (KS) Šared-Baredi in kot pričakujejo krajani? Odgovor je nikalen. Krajani se sprašujejo, zakaj taka zamuda pri nadaljevanju postopka in zahtevajo uvrstitev odločanja o novi krajevni skupnosti na dnevni red seje občinskega sveta še v septembru, vendar župan Milan Bogatič te točke tudi za današnjo sejo ni predlagal v odločanje občinskim svetnikom.

Iz dnevnega reda seje občinskega sveta je razvidno, da izolski župan Milan Bogatič kljub zakonski zahtevi, po kateri mora občinski svet obravnavati in potrditi rezultate referenduma ter izpeljati postopke za ustanovitev nove krajevne skupnosti, te točke ni uvrstil na dnevni red današnje seje. Kot so pojasnili v kabinetu župana, se bo občinski svet seznanil z rezultati posvetovalnega referenduma "v prihodnje" in obravnaval ustanovitev nove Krajevne skupnosti Šared-Baredi.

"Če bo ustanovitev potrdil, bo sledila sprememba Statuta občine Izola – vsaka sprememba se sprejme z dvotretjinsko večino članov," so zapisali v odgovoru na naše vprašanje, kdaj bodo o morebitni novi krajevni skupnosti odločali občinski svetniki.   

Pobuda za ustanovitev Krajevne skupnosti Šared-Baredi sega že leta nazaj. Če bi se naselji Šared in Baredi izločili iz sedanje Krajevne skupnosti Korte, bi ta obsegala le še naselja Cetore, Korte, Malija in Nožed. Na posvetovalnem referendumu, na katerem se je preverjala volja prebivalcev Šareda in Baredov – izveden je bil na dan lokalnih volitev 20. novembra 2022 –, je za novo krajevno skupnost glasovalo skoraj 85 odstotkov volilnih upravičencev, ki so se referenduma udeležili oziroma 283 krajanov od skupno 648 volilih upravičencev. Glasovala je nekaj več kot polovica vseh, ki so imeli pravico glasovati; 52,16 odstotkov oziroma 338 volivcev in volivk. To pomeni, da je bila večinska volja krajanov, ki so se referenduma udeležili, jasna.

Krajani se danes sprašujejo, zakaj taka zamuda pri nadaljevanju postopka in zahtevajo uvrstitev odločanja o novi krajevni skupnosti na dnevni red seje občinskega sveta še v septembru.

"Krajani Baredov in Šareda smo z veliko večino potrdili namero o ustanovitvi nove KS Šared-Baredi, a občina Izola še ni potrdila izida referenduma ter tako zavlačuje s postopki za ustanovitev nove krajevne skupnosti," je zapisal Marko Marancin, član Vaškega odbora Šared-Baredi.

Glede na to, da potrditve referendumskih izidov ni na dnevnem redu današnje seje izolskega občinskega sveta, bodo krajani na končno odločitev morali še nekaj časa čakati, saj, kot pojasnjujejo v občinski upravi, "skladno z 18. členom Zakona o lokalni samoupravi sprememba Statuta občine, s katero se ukine ožji del občine oziroma se spremeni njegovo območje, začne veljati šele po izteku mandata sveta ožjega dela občine. To pomeni, da sprememba Statuta, ki se nanaša na ustanovitev nove KS, prične veljati šele po izteku tega mandata (2022-2026)".  

Odločitev volivcev na posvetovalnem referendumu sicer ne zavezuje občinskih organov. Kolikor bodo sledili volji krajanov, bo občina Izola po novem imela osem krajevnih skupnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  14 .09. 2023 ob  14: 39
Svobodbjaki plešite bwahahahaha
Pjero Shriba |  14 .09. 2023 ob  13: 54
10
Ja gospoda, kar ste volili sedaj imate.
Drugega mandata župan zagotovo ne bo imel.
Se bo pa v tem še veliko dogajalo oziroma ne-dogajalo.