V eksploziji avtomobila bombe v Siriji najmanj 20 mrtvih

Kronika

Najmanj 20 ljudi je bilo danes ubitih, ko je v sirskem mestu Darkuš v severozahodni provinci Idlib blizu turške meje eksplodiral avtomobil bomba, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Dodal je, da bo število mrtvih po vsej verjetnosti naraslo zaradi večjega števila huje ranjenih.

Eksplozija je odjeknila na območju tržnice v Darkušu, mestu pod nadzorom sirskih opozicijskih upornikov, ki se borijo proti režimu predsednika Bašarja al Asada. Mesto leži ob reki Orontes, le nekaj kilometrov od meje s Turčijo.

Do napada je prišlo dan zatem, ko so "oboroženi moški" v pokrajini Idlib ugrabili šest pripadnikov mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) in enega člana sirskega Rdečega polmeseca.

"Pozivamo k takojšnji izpustitvi sedmih sodelavcev," je dejal Magne Barth, vodja sirske delegacije ICRC. ICRC ni razkril državljanstva ugrabljenih, nihče pa še ni prevzel odgovornosti za ugrabitev.

Uporniki nadzirajo obširna območja Idliba in ugrabitve postajajo vedno večji problem v predelih Sirije, ki so pod nadzorom upornikov. Pogoste tarče so tudi novinarji in humanitarni delavci, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To je bila sicer prva ugrabitev sodelavcev ICRC v Siriji.