ŠEST GROZLJIVIH UR UGRABLJENEGA VINOGRADNIKA: Trije osumljenci čakajo na zaslišanje v Kopru, četrti na begu (VIDEO)

Kronika

Kot so pojasnili na novinarski konferenci policije, jih je včeraj nekaj po 18. uri poklical domačin iz vasi Prelože pri Lokvi in povedal, da se je k njim zatekel moški, ki trdi, da so ga ugrabili. Povedal je, da so ga neznanci pripeljali iz Bele krajine in ga pustili na makadamski poti, sami pa so peš nadaljevali pot naprej, najverjetneje v smeri Italije.

Koprski policisti so v Prelože takoj napotili kriminaliste in vse razpoložljive policijske patrulje, posebno enoto policije, aktiviran pa je bil tudi helikopter. Nemudoma so obvestili tržaško kvesturo in mejno policijo Italije ter zaprosili za mednarodno sodelovanje.

Na policijski postaji v Sežani so opravili razgovor z ugrabljenim 79-letnim Belokranjcem, ki je povedal, da so ga okoli poldneva trije neznanci zvezali, naložili v prtljažnik njegovega avta in se nato z njim več ur vozili po Sloveniji. Najverjetneje zato, ker niso poznali poti proti Italiji. Po približno šestih urah so ga odložili pri Preložah, mu odvezali roke, mu vzeli torbico z dokumenti, žepno svetilko in nože ter nadaljevali pot sami.

Nekaj minut po 20. uri so italijanski varnostni organi sporočili slovenskim kolegom, da so v Bazovici prijeli tri osumljence, ki ustrezajo opisu. Prav tako so pri sebi imeli ukradene predmete iz avta Belokranjca. Nekaj minut po polnoči so vse tri izročili slovenskim policistom, ki so jim nemudoma odvzeli prostost zaradi ugrabitve in kraje avta. Gre za dva 18-letna Alžirca in 25-letnega Maročana, ki so trenutno v pridržanju na koprski policijski postaji in čakajo na zaslišanje pri preiskovalnemu sodniku. Prvotno so bili štirje ugrabitelji, a vse kaže, da je četrti med potjo izstopil iz avta, preden so prispeli na Kras.

Kot se je izkazalo, so bili Maročan in Alžirca prijeti že 29. aprila letos s strani policistov PP Črnomelj zaradi ilegalnega prehoda južne meje in so bili že naslednjega dne vrnjeni na hrvaško. A jim je uspelo mejo ponovno prečkati nelegalno.

Lani je policija prijela 218 tihotapcev ljudi in več 1000 nezakonitih prebežnikov. Od tega je bilo 175 tihotapcev tujcev in 43 slovenskih državljanov. 158 jih je preiskovalni sodnik poslal v pripor. Letos se trend stopnjuje, do danes so prijeli 95 tihotapcev in več kot 420 ilegalnih prebežnikov. 87 tihotapcev je bilo tujcev, osem slovenskih državljanov, 77 jih je moralo v pripor. Najbolj obremenjena je PU Koper, kjer so prijeli 39 tihotapcev, od tega je bil eden Slovenec in 38 tujcev, zoper 33 je bil odrejen pripor. Po obremenjenosti sledita PU Novo mesto in PU Ljubljana.

V primerjavi z lanskim letom se je število ilegalnih prehodov meje povečalo za skoraj sto odstotkov, najpogosteje s strani Alžircev, Pakistancev in Maročanov. Policisti so opozorili na zlorabo postopkov mednarodne zaščite, saj prebežniki zelo dobro vedo, da se bodo lahko prosto gibali, če zaprosijo za azil. Lani je bilo takih prošenj izraženih 4265, realno pa je prošnjo nato podalo le 2875 prebežnikov, ostali pogosto zapustijo Slovenijo še pred koncem postopka. V slovenski policiji menijo, da bi bilo potrebno zato spremeniti zakonodajo o mednarodni zaščiti.

Kljub omenjenemu dogodku policija zagotavlja, da Slovenija sodi v krog najvarnejših držav na svetu. Kot je dejal namestnik generalne direktorice policije Jože Senica, bo policija storila vse, da bo Slovenija še naprej varna država. Pri tem Senica priznava, da takšnih dogodkov ni mogoče stoodstotno preprečiti, kar velja tako za Slovenijo kot za druge države.

Ob tem je spomnil, da so migracije ne zgolj humanitarni, pač pa tudi varnostni izziv. Policija zato v zadnjih letih vseskozi spremlja dogajanje v regiji in prilagaja svoje aktivnosti, tudi v sodelovanju s policijami drugih držav. Policija ocenjuje, da se bo povečan obseg nedovoljenih migracij nadaljeval tudi v prihodnjih mesecih, zato so pred kratkim svoje aktivnosti okrepili.

Tako izvajajo poostrene nadzor meje, kamor so razporedili policiste iz drugih enot, nadzor so okrepili tudi z dodatnim sistemom video nadzora, je pojasnil Senica. Ocenil je tudi, da so začasne tehnične ovire učinkovito sredstvo za omejevanje nedovoljenih migracij, zato predlagajo njihovo postavitev še na mesta, kjer ograja še ni nameščena.

Kot je dejal, se zavedajo, da dogodki, kot je bila ugrabitev v Beli krajini, vplivajo na občutek varnosti ljudi, a jim policisti pomagajo zagotavljati njihovo varnost in varnost njihovega premoženja. Opozarjajo na samozaščitno ravnanje, kot je zaklepanje vrat stanovanjskih hiš in avtomobilov. Na teh območjih so namreč v zadnjem mesecu zabeležili nekaj tatvin avtomobilov, a Senica ob tem opozarja, da jih je bilo veliko odklenjenih, v njih pa so bili ključi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  09 .05. 2019 ob  15: 38
PROSIT MAĐARE DA NAM POSTAVIJO TAKŠNO OGRAJO KOT JO IMAJO ONI , NA MEJO Z HRVAŠKO POSLAT OBOROŽENO VOJSKO Z POOBLASTILOM, DA STRELJA NA TISTE POSKUŠAJO PREČKAT MEJO.
galeb |  09 .05. 2019 ob  14: 50
@Istriano
Po tvoje je torej treba volit desnuho?!!! Ma te prosim, dej. Ena in ista pašta. Problem Slovenije je ravno v tem, da smo ali levaki ali desnuhi in pozabimo biti državljani iste domovine.
zoran |  09 .05. 2019 ob  11: 11
Slovenija je država , ki ne varuje svojih mej , morda tega ne želi ali tega ni sposobna . Oboje je slabo za državljane Slovenije .
Istriano |  09 .05. 2019 ob  11: 07
12
"V Sloveniji ni niti najmanjših problemov z migranti.¨" Dokler boste moji dragi sodržavljani verjeli tem pravljicam in volili levako bo tako pri nas. Sebastian Kurz bo davke Avstriji znižal Šarec bo pa zvišal pri nas, ampak koga to briga.