PADLA PRVA KLAPA FILMA BELO SE PERE NA DEVETDESET: Snemali ga bodo tudi v Istri in Trstu (FOTO)

Slovenija

Po knjigi Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj je padla prva klapa za istoimenski celovečerni igrani film, ki nastaja po scenariju in v režiji Marka Naberšnika. Pri nastajanju scenarija je sodelovala tudi avtorica avtobiografskega romana, ki je že ob izidu leta 2018 doživel velik uspeh. Film bodo snemali do konca junija in nato še v septembru.

Padla je letošnja druga filmska klapa! Marko Naberšnik snema Belo se pere na devetdeset. Več...

Posted by Slovenski filmski center / Slovenian Film Centre on Monday, May 13, 2024

Filmska ekipa se bo na terenu mudila 32 dni na lokacijah v Ljubljani, Trstu, Rovinju, Vidmu in na Vršiču. Še dodatnih osem snemalnih dni imajo v načrtu konec septembra, so sporočili s Slovenskega filmskega centra, ki je eden od financerjev filma.

V njem bodo zaigrali Anica Dobra, Jurij Zrnec, Tjaša Železnik, Lea Cok, Iva Kranjc Bagola, Saša Tabaković, Žiga Šorli, Polona Juh, Mei Rabič, Jaka Mehle in Blaž Dolenc.

Film nastaja v produkciji hiše Perfo ter v koprodukciji s srbsko produkcijsko hišo Biberche, Black Cat Production iz Severne Makedonije, Kinorama iz Hrvaške, Protos Film iz Črne gore in Quasar iz Italije. Direktor fotografije je Max Sušnik, scenografinja Maja Moravec, kostumografinja pa Nadja Bedjanić.

Avtorica romana je ob začetku snemanja izrazila željo, da bi ustvarili film, ki bi gledalcem po eni strani prinašal duh in sentiment nekega časa, po drugi strani pa s seboj nosil tudi upanja in vero. Naberšnik je ob prvi klapi dejal, da se bodo z ekipo izvrstnih igralcev potrudili, da bi uspešen roman, poln čustev, dobil enakovredno iskreno podobo na filmu.

Prvenec Bronje Žakelj je postavljen v Ljubljano v 80. letih prejšnjega stoletja, ko v majhnem stanovanjskem bloku živi družina Žakelj: Janez in Mita z otrokoma Bronjo in Rokom ter babica Dada, Mitina mama. Čeprav stanovanje ni veliko, je tam vse, kar potrebujejo za srečno življenje. Bronjin svet je popoln in veliko zaslug za njeno veselje ima Dada. Njen svet se spremeni, ko mama zboli za rakom. Kasneje se z diagnozo raka sooči tudi Bronja.

Roman je ob izidu leta 2018 požel velik uspeh ter v štirih letih doživel devet ponatisov ter več kot 18.500 prodanih izvodov. Avtorica je zanj prejela Delovo nagrado kresnik za najboljši roman leta.

Naberšnik je prepričal že s prvencem Petelinji zajtrk leta 2007, saj se je film znašel na lestvici najbolj gledanih slovenskih filmov z več kot 183.000 gledalci. Uspešen je bil tudi njegov drugi film Šanghaj iz leta 2012. Njegov zadnji celovečerec Slovenija, Avstralija in jutri ves svet je iz leta 2017.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija