PROST DOSTOP DO MORJA: Če vas želijo pregnati s plaže podnevi ali ponoči, jim odgovorite tole

Koper

Poročali smo že o primerih, ko si posamezni varnostniki ali turistični delavci po svoje razlagajo zakonodajo in želijo obiskovalcem onemogočiti zadrževanje na plaži. V primeru, da vas želi kdo nagnati s plaže, si lahko pomagate s poznavanjem Zakona o vodah, po katerem ima vsakdo pravico dostopa do morja in zadrževanja v priobalnem pasu.

Ustava zagotavlja prost dostop do naravnih voda, to pravico pa dopolnjuje Zakon o vodah. Po slovenski zakonodaji je morje javno dobro, kar pomeni, da ga lahko uporablja vsakdo pod enakimi pogoji za kopanje, pitje in podobno, omejen je le z enako pravico drugega. Zakon opredeljuje tudi priobalno zemljišče, ki sega najmanj 25 metrov od meje obale v notranjost, ne glede na to, ali je javna ali zasebna last, mora biti vsem omogočen prost dostop do morja ali prehod ob morju.

Na Ministrstvu za naravne vire in prostor pojasnjujejo: "Prvi odstavek 105. člena Zakona o vodah določa, da lahko vsakdo rabi vodno ali morsko dobro pod pogoji, ki jih določa ta zakon, če se s takšno rabo le neznatno vpliva na količino in kakovost voda oziroma splošno stanje voda in če s tem ne omejuje ali onemogoča enakih pravic drugih in izvajanje vodnih pravic. Drugi odstavek 105. člena Zakona o vodah pa določa, da splošna raba obsega zlasti rabo vodnega ali morskega dobra za pitje, kopanje, potapljanje, drsanje ali druge osebne potrebe, če takšna raba ne zahteva uporabe posebnih naprav (vodne črpalke, natege in podobno) ali zgraditve objekta in naprave, za katero je treba pridobiti dovoljenje, skladno s predpisi na področju urejanja prostora in graditve objektov." 

Zakon o vodah določa tudi pravni režim za priobalni pas. V področju najmanj 25 metrov od meje obale v notranjost mora biti omogočen prost dostop do morja ne glede na to, ali gre za zemljišče v javni ali zasebni lasti. Prav tako je potrebno dopustiti vsakomur, da se zaradi kopanja zadržuje na priobalnem zemljišču.

Oviranje neškodljivega prostega prehoda čez priobalno zemljišče do morja ali nedopuščanje splošne rabe morja, postavljanje objektov ali drugih ovir, ki to preprečujejo, je nezakonito oziroma se obravnava kot prekršek, za katerega je predvidena sankcija.  

Če vam kdorkoli želi prepovedati zadrževanje na plaži, na Ministrstvu predlagajo, da to prijavite pristojnemu inšpektoratu: "Predlagamo, da o konkretnih primerih seznanijo pristojni inšpektorat, in sicer Inšpektorat za naravne vire in prostor."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  06 .07. 2023 ob  01: 54
Na javnih povrsinah nimas kaj za snemat.
Se to se fali
JKDWingChun |  05 .07. 2023 ob  13: 23
-3
Naštimat video nadzor po celotni plaži, zaposlit koga ki bo varoval objekt, pa ne samo eno osebo( ker se špara za dinarčki) pa bo kaj drugače. Dokler pa smo kot Republika Banana pa je kot je
ManofSteel |  04 .07. 2023 ob  23: 01
12
Zanimivo, da ta zakon ne drži za nekdanjo ladjedelnico v Izoli! Koga vi zavajatejQuery112302711908037765003_1688504411421?
Janko |  04 .07. 2023 ob  22: 06
10
Alora, v sečoveljskah solinah )Fontanigge) morajo odstraniti žično ograjo iz žiletk, ki preprečuje dostop do morja. Je tako ali ne. Ali so tam drugačni zakoni. Sprašujem vas novinarje, ki ste sokrivi za to ograjo.
Alozi |  04 .07. 2023 ob  19: 15
36
Članek je sam sebi namen. Vsi tako radi govorijo in pridigajo o pravicah... Nihče pa ne omenja dolžnosti. Če nekdo razbija flaše in inventar po plaži se pokliče policijo. Temu se reče kršenje javnega reda in miru, če pa dva želita it plavat al chiaro di luna naj plavajo.. ker čisto nobenega ne motijo. Ne vem kaj je treba dosti filozofirat...
Pjero Panin |  04 .07. 2023 ob  19: 14
-3
Iskreno se zahvaljujemo vsem vandalom ceprav je vase delo z strani ljudi delezno zanicevanja,omogocili ste varnostniku da ima redno sluzbo si lahko placa poloznice in poslje otroka solat.
Z strani marjetice komunale prav tako ker vasa svinjarija pomeni nekomu mesecni dohodek in kredit za stanovanje.
Pizda si ce ne delas nic...
Aja pa se policaje sem pozabu
alfa |  04 .07. 2023 ob  14: 37
30
SAMO UPRAŠAM....A TUDI DO OBISKA IN SPREHODOV V GOZDOVIH IMAMO PRIMORCI PRAVICO TAKO KOT CELINCI DO MORJA? DA SI NE BODO NEKI ZMIŠLJEVALI GORENCI DA SO LASTNIKI GOZDOV ITD.ITD. INTELIGENTNI BODO RAZUMELI KAJ ŽELIM UPRAŠAT....
Matjaz |  04 .07. 2023 ob  14: 37
15
Tako situacijo smo imeli pred leti v Portorozu na centralni plazi ki jo upravlja Okolije Piran. Ker je prihajalo do vandalizma in unicevanja objektov in naprav se je okolje odlocilo ponoci oz. po koncanem obratovanju kopalisca prepreciti prehod ob morju in so celo nastavili svoje varnostnike. Ti so bili zelo neotesani in so grozili da ce ne gremo takoj z plaze nam bojo "jebali mater". S seboj so imeli celo vecje pse, z nagobcnikom , a vendar.
No koncalo se je z tem, da so ugotovili da je to nezakonito in sedaj je prehod ob morju ponoci prost. Naceloma ni nihce proti varovanju objektov in imetja, prehod ob morju pa je po zakonu prost . Pika.
vseved |  04 .07. 2023 ob  14: 27
35
Ustava ne daje nobenemu pravico da razbija ,uničuje,da razgraja. Zato nehajte basat bebce z pravicami.
Silvana63 |  04 .07. 2023 ob  14: 18
26
Kaj to pomeni, da se na obali lahko žura cele noči? Kdo pa mora vzdrževat obalo oz. priobalni pas? E kontinentalci, sami svinjali sami čistili. In brez pritoževanja!