MILAN KREK O ZASEGU KOKAINA V LUKI KOPER: "To ni nič nepričakovanega" (VIDEO)

Koper

Po novici, da so pretekli četrtek na območju koprskega pristanišča koprski kriminalisti in policisti odkrili in zasegli večjo količino prepovedane droge, natančneje 260 kilogramov kokaina, smo za odziv prosili tudi dr. Milana Kreka, ki je bil vrsto let dejaven na področju preprečevanja odvisnosti od prepovedanih drog. 

"Treba je vedeti, da večino kokaina iz Južne Amerike pride preko luk. V kontejnerjih ali v ladjah, tudi preko jadrnic, preko hitrih čolnov, to je ena taka zelo utečena pot. Imajo tudi podmornice, s katerimi prevažajo kokain po svetu. Je za pričakovati, da bomo še kdaj dobili, to ni nič nepričakovanega," je dejal. 

Kot smo že poročali, sta varnostnika ob ladji, ki je prevažala sojo iz Južne Amerike zagledala dva potapljača. Ta naj bi iz rezervoarja za balastne vode skušala spraviti pet večjih torb. Moška sta se do ladje s podvodnim skuterjem pripeljala po reki Rižani. Šlo naj bi za državljana Brazilije in Albanije.

"Seveda gre potem kokain svojo pot. Ko pride do Luke Koper, ga potem tukaj počaka naslednja posadka, ki ga prenese v druge države ali v Slovenijo. Ponavadi so tako velike količine, ki pridejo z ladjo, preveč za Slovenijo, zato je tukaj tranzitna pot, preko katere se kokain prenaša v Srednjo Evropo, Vzhodno Evropo in tudi na jug," je še opisal Krek. 

Ravno v tem času pa je nekdanji predsednik Ekvadorja Rafael Correa za Sobotno prilogo Dela dejal, da je Luka Koper ena izmed znanih ciljnih pristanišč trgovine z mamili. Correa se ob tem sprašuje, zakaj slovenske oblasti tega prometa ne ustavijo. Tudi o tem smo že poročali. 

"Tako kot v Evropi, je tudi pri nas povečana uporaba kokaina," poudarja Krek. "Kokain je zelo prisoten v slovenskem prostoru, problem je, da ga uporabljajo ob drugih drogah. Zelo nevarna je uporaba kokaina in alkohola, ker pride potem do agresivnosti in so lahko tudi psihiatrični izpadi. Treba je pa povedati, da imamo tudi mrtve zaradi kokaina, ker je odpoved srca tista, ki je glavni vzrok za smrt zaradi kokaina.”

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  20 .03. 2024 ob  07: 00
21
uff krek, v vsej svoji karieri ni bil vreden naredit varne sobe za odvisnike in še vedno naklada, kaj ni v penziji....potapljači pa bodo gotovo kaznovani, ker nimajo izpita za podvodni skuter, hahhahahha