NEKDANJI PREDSEDNIK EKVADORJA O LUKI KOPER: Zakaj Slovenija ne ustavi prometa z drogo?

Koper

Rafael Correa je postal predsednik Ekvadorja leta 2007 in ostal na oblasti vse do leta 2017. Po treh mandatih mu je zatočišče dala Belgija in EU, lahko potuje po Evropi in se je nedavno mudil v Ljubljani na srečanju evropske levice. Njegova odvetniška pisarna iz Bruslja brani v Londonu zaprtega avstralskega pobudnika mreže Wikileaks, Juliana Assangea. Ekvador mamil ne proizvaja, je pa obala, kjer so obsežne plantaže banan, primerna za pristanišča. Kot je Correa povedal za Sobotno prilogo, so banane in kokain "idealen skupni tovor". Ob tem se sprašuje, zakaj slovenske oblasti ne ustavijo tega prometa v Luki Koper, saj so imena prevoznikov znana.

Kot je za Sobotno prilogo povedal Rafael Correa, je Ekvador postal Evropejcem in Severnoameričanom bolj zanimiv, odkar je tam svetovno vozlišče z mamili, ki jih skupaj z bananami nalagajo na tisoče ladij, ki plujejo predvsem v ZDA in Evropo. Po njegovih navedbah je središče vsega Rotterdam, druga stran poti, ki se začenja v Guayaquilu. Ciljnih pristanišič na evropski strani je več, tudi Luka Koper.

Correa se sprašuje, zakaj slovenske oblasti tega prometa ne ustavijo, ker bi ga lahko, s pravšnjo tehnologijo in odločnostjo. Imena prevoznikov so znana tudi v Quitu in Guayaquilu. Pa v ZDA, Sloveniji in drugod v Evropi tega morda nočejo, je prepričan Correa. Nasprotno, spodbujajo ga in s tem se ukvarjajo vsa pristanišča.

Spomnimo, maja lani so na Malti, v pristanišču Freeport, cariniki na rentgenskem pregledu prestregli 270 kilogramov kokaina, ki je bil med tovorom z bananami iz Ekvadorja namenjen v Luko Koper.

Malo pred tem je italijanska policija v pristanišču Gioia Tauro, v Kalabriji, v dveh 12 metrov velikih hladilnih zabojnikih med 78 tonami banan našla 2,7 tone izredno čistega kokaina. Najdbo so označili za rekordno.

Največji zaseg droge v Luki Koper, 730 kg heroina med rolami polietilenske folije. Foto: Policija in Furs

V Luki Koper so največji zaseg heroina zabeležili oktobra 2019, med pošiljko s 437 rolami polietilenske folije v zabojniku. V njem je bilo 730 kilogramov heroina, ki je prišel iz Irana preko Združenih Arabskih Emiratov oz. Dubaja v Koper, namenjen pa je bil madžarskemu podjetju iz Budimpešte. Še en velik zaseg mamil v Luki Koper sega v leto 2019, tudi takrat je šlo za heroin, 302 kilograma med lepilom za keramiko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  19 .03. 2024 ob  15: 39
hahaha, živim v rajski deželi
Imperio  |  18 .03. 2024 ob  17: 03
22
Sodišča so ravno pred kratkim oprostila tihotapce drog. Najbolj iskan kriminalec v Eu.
Skozi Luko 300 kg droge.
Vsi zunaj.
Raj za sodnike, policaje in kriminalce.
Zvitalisica |  18 .03. 2024 ob  15: 42
19
To je mozno, ce je drzava skorumpirana; kriminalisti, tozilci, politiki, sodnice in sodniki, podjetniki delajo z roko v roki in zato se nic ne zgodi!
Kaj pricakovati od premierja, ki mu ocitajo uzivanje koke, od ministrice, ki je dilala drogo in ovajala, da se odkupi, od druge, ki kupi podrtijo za tezke milione, od se ene, ki kupi kompe, ki so se zapakirani?!?!
Na koncu pridemo do tega, da je krimos Kobra se najbolj posten med vsemi temi!
Martin Kacur |  18 .03. 2024 ob  14: 02
31
Dokler imamo boljše odvetnike od sodnikov bo tako.