LASKAVI NAZIV PRIMORSKI OŠ DANILA LOKARJA: Postali so 'naj kulturna šola' (FOTO)

Goriška

Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina si je prislužila naziv najbolj kulturne šole, ki ga izbira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSDK). Letos je naziv kulturna šola prejelo 85 osnovnih šol, ki so zadostile pogojem, v ožji izbor za višja priznanja pa se jih je uvrstilo 13.

"Naziv Naj kulturna šola je za nas spodbuda in zagon za nadaljnje delo in upam, da nam bo tudi trenutna situacija to omogočala. Maske in maloštevilno občinstvo nas spravljajo v žalost, a trudimo se iskati nove poti, na primer s pomočjo tehnologij. Vsekakor ne bi zmogli tudi brez podpore občine in lokalne skupnosti. Mislim, da smo s pridobitvijo tega naziva stopili v velike čevlje, a se bomo zavzeto pripravljali za naslednje leto, ko bomo gostili zaključno prireditev," so besede ravnateljice Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina Irene Kodela Krašna povzeli pri skladu.

Kot je v obrazložitvi zapisala komisija, je vrednost kulturnega udejstvovanja učencev in mentorjev zmagovalne šole med drugim v tem, da je to prepoznano širše v lokalni skupnosti. Povezujejo se namreč z različnimi organizacijami, društvi in posamezniki iz lokalnega okolja.

Poleg naziva Naj kulturna šola so v ponedeljek podelili še priznanja v kategorijah, vezanih na velikost šole, in za posebne dosežke na devetih kulturnih področjih, kot so folklorne dejavnosti, gledališke in lutkovne dejavnosti, likovne dejavnosti ter zborovske dejavnosti.

Priznanja je podelil direktor sklada Marko Repnik, lanska nosilka naziva Naj kulturna šola, Osnovna šola Boštanj, pa je poskrbela za kulturni program, ki so ga zaradi koronavirusnih razmer sicer izvedli v Ljubljani in ne na sami šoli kot vselej poprej.

Repnik je poudaril, da je v osnovnih šolah po Sloveniji kultura prisotna na zelo visoki ravni in na vseh področjih kulturnega ustvarjanja in poustvarjanja. "Ponosni smo na to, saj se ravno v tem kažejo naše skupno dobro delo in prizadevanja, da kulturo ohranjamo in jo na primeren način predstavimo svojim potomcem," je dodal.

V 14 letih, kar poteka projekt Kulturna šola, je ta naziv prejelo že več kot 300 osnovnih šol po vsej Sloveniji. Kljub epidemiji covida-19 so v šolskem letu 2019/2020 v sodelovanju z JSKD v osnovnih šolah organizirali okoli 800 kulturnih dogodkov oziroma srečanj otroških skupin z različnih kulturnih področij. V programe sklada se vključuje približno 60 odstotkov celotne osnovnošolske populacije, so še sporočili z JSKD.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija