KAKO VELIK JE PROBLEM UŽIVANJA FENTANILA PRI NAS? Primeri iz SB Izola razkrivajo številne zastrupitve zaradi druge snovi

Izola

Pred dnevi je iz ZDA prišla novica o zasegu 28 ton fentanila, kar naj bi zadostovalo za smrt dvakratnika svetovne populacije. Fentanil je v ZDA leta 2018 izpodrinil heroin, v Sloveniji so ga prvič zaznali med uživalci leta 2016. Gre za učinkovino, ki se v zdravstvu uporablja kot protibolečinsko zdravilo in anestetik. Po podatkih Zvezne agencije za boj proti drogam (DEA) smrtni odmerek predstavljata že dva miligrama fentanila. Leta 2022 je v ZDA umrlo zaradi uživanja mamil 110.000 ljudi, od tega je bilo 70 odstotkov smrti povezanih s fentanilom. V izolski bolnišnici predoziranja s fentanilom še niso obravnavali, beležijo pa primere zastrupitev s kokainom, kanabinoidi in zdravili oz. farmakološkimi sredstvi.

Uživalci si fentanil vbrizgajo, uporabljajo ga v obliki nosnega razpršila, v obližih ali v obliki tablet.

Lani so v Splošni bolnišnici (SB) Izola obravnavali dve zastrupitvi zaradi zlorabe opioidov, to je skupina protibolečinskih zdravil. V obeh primerih je šlo za ženski v povprečni starosti 54 let. Obravnavali so še štiri zastrupitve zaradi zlorabe kanabinoidov, aktivne snovi v konoplji, dve ženski v povprečni starosti 52 let in dva moška v povprečni starosti 49 let. "In štirje primeri akutne zastrupitve zaradi zlorabe kokaina, štirje moški v povprečni starosti 28 let," pojasnjujejo v SB Izola.

Prav tako so v izolski bolnišnici lani obravnavali tri primere zastrupitve z zdravili, zaradi zlorabe sedativov (pomirjevala) in hipnotikov (uspavala). Šlo je za dve ženski v povprečni starosti 44 let in moškega starega okoli 60 let.

Zakaj je fentanil tako nevaren?

Fentanil je skupina zelo močnih opioidnih drog, podoben je morfinu, a ima v primerjavi z njim 50 do 100-krat močnejši učinek, v primerjavi s heroinom pa 50-krat močnejši protibolečinski učinek. V zdravstvu in veterini se uporablja kot anestetik in zdravilo za lajšanje bolečin. Zlorablja se kot rekreativna droga in je pogosto pomešan s kokainom in heroinom. Učinkuje hitro, učinek traja največ dve uri. Uživalci si ga vbrizgajo, uporabljajo ga v obliki nosnega razpršila, v obližih ali v obliki tablet.

Prizori z ulic v Filadelfiji, kjer se zadržujejo uživalci mamil.

Zaradi uživanja fentanila lahko pride do bruhanja, zaprtja, zmedenosti, popolne umiritve, halucinacij in slabe koordinacije telesa. Med hujšimi učinki je upočasnjeno dihanje, nizek krvni tlak, serotoninski sindrom (potencialno smrtno nevarno stanje, do katerega pride zaradi kombinacije določenih zdravil in drog), nezavest.

Izdelava fentanila je hitrejša in cenejša

Leta 1960 je fentanil sintetiziral belgijski zdravnik Paul Janssen, ustanovitelj farmacevtskega podjetja Janssen Pharmaceutica z več kot 20.000 zaposlenimi, ki je postalo hčerinsko podjetje Johnson & Johnson. ZDA so ga odobrile za klinično uporabo leta 1968.

Danes se ZDA soočajo z epidemijo fentanila, ki je leta 2018 izrinil heroin kot najbolj smrtonosno mamilo. Leta 2016 naj bi fentanil povzročil 20.000 smrti, polovico vseh smrti zaradi predoziranja z opioidi, leta 2021 pa že 70.000 smrti. Večina smrti je povezana z nezakonito proizvedenim fentanilom, njegova proizvodnja je cenejša in hitrejša v primerjavi z izdelavo tradicionalnih drog, zato je postal donosen posel narkokartelov.

SB Izola: Povečujejo se obravnave zaradi zastrupitev z alkoholom

V Evropi in Sloveniji se kot mamilo pojavlja v veliko manjšem obsegu. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so ga pri nas kot rekreativno drogo prvič zaznali leta 2016 in tudi od takrat se njegova uporaba zazna le redko.

Veliko večji pa je pri nas delež zastrupitev z alkoholom. Lani so v izolski bolnišnici obravnavali kar 37 takih primerov. 15 žensk v povprečni starosti 36 let in 22 moških v povprečni starosti 50 let.

Na vprašanje, ali število zastrupitev z mamili in alkoholom narašča, v SB odgovarjajo: "Število primerov niha iz leta v leto. Leta 2021 je bilo takih zastrupitev najmanj, verjetno zaradi vpliva covidnih ukrepov. Povečujejo se predvsem obravnave zaradi zastrupitev z alkoholom."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija