Izbruh otroške paralize v Siriji

Zdravje

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes potrdila izbruh otroške paralize v nemirni Siriji, kjer so to bolezen nazadnje zabeležili leta 1999. Pri tem je organizacija izrazila skrb, da bi se lahko bolezen še širila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavnik oddelka WHO za boj proti otroški paralizi Oliver Rosenbauer je danes povedal, da so laboratorijski testi ugotovili prisotnost bolezni v desetih od 22 domnevnih primerov, ki so jih zabeležili pred skoraj dvema tednoma.

Pri vseh 22 obolelih otrocih so zabeležili simptom, ki se pojavi pri različnih boleznih, tudi pri otroški paralizi. "Pri desetih primerih je bil odkrit virus otroške paralize. Ostalih 12 primerov še preučujejo," je dejal Rosenberg in dodal, da bodo rezultati testov znani v roku nekaj dni.

Primere bolezni so odkrili v provinci Deir al Zur na severovzhodu Sirije, vsi prizadeti otroci pa so mlajši od dveh let. Za zdaj WHO še ni seznanjen z drugimi akutnimi primeri, so pa pozorni na simptome paralize v Siriji in sosednjih državah.

Naslednji korak je analiza genetskega zapisa odkritega virusa, s pomočjo katerega bodo poiskali njegov izvor. "Gre za nalezljivo bolezen in pri premikih prebivalstva se lahko seli na druga območja, zato je tveganje za širjenje bolezni po regiji zelo visoko," je opozoril Rosenbauer.

Zaradi negotovih razmer v državi ni bil cepljenih pol milijona otrok

Prejšnji teden, ko so čakali na rezultate testov, so sirske zdravstvene oblasti in humanitarne organizacije povečale napore za cepljenje 2,4 milijona otrok proti otroški paralizi, ošpicam, mumpsu in rdečkam. V Združenih narodih opozarjajo, da v zadnjih dveh letih zaradi negotovih razmer v državi proti otroški paralizi ni bilo cepljenih pol milijona sirskih otrok. Pred pričetkom konflikta je bilo cepljenih 95 odstotkov otrok v državi.