FENOMEN, KI VZNEMIRJA: Misteriozna modra svetloba pred potresom v Maroku (VIDEO)

Svet

Kamere videonadzora so posnele misteriozno modro svetlobo pred potresom, ki je prizadel Maroko. National Geographic je o tem fenomenu pisal že pred leti. Podobna svetloba se je pojavila, ko je potres prizadel Meksiko leta 2017. Pojav je preučeval profesor fizike Friedemann Freund, ki dela na Vseučilišču San Jose in je raziskovalec v Nasinem centru.

V Maroku so razmere še vedno težke, potem ko jih je prizadel najhujši potres zadnjih v več sto letih. Število mrtvih se je povzpelo blizu 3000, ljudje spijo na odprtem, še vedno pa iščejo preživele.

Tri minute pred potresom so kamere videonadzora v Agadiru posnele modro svetlobo na nebu. Po spletu se je razširilo več posnetkov, na katerih se vidi trenutek potresa in modra svetloba na nebu.

"Luči so lahko različnih oblik in barv. Nekatere kamnine, npr. bazaltne in magmatske (gabro) kamnine, imajo drobne napake v kristalih, ki bi lahko sprostile električni naboj v zrak. To je, kot da bi vključili baterijo v Zemljino skorjo," je povedal Freund. Kot je še pojasnil, gre za relativno redek pojav, ker se pogoji za ta fenomen ustvarijo v manj kot 0,5 odstotka primerov potresov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  13 .09. 2023 ob  13: 25
Haarp
alfa |  13 .09. 2023 ob  05: 32
HARP je na delu
Ištrijan |  12 .09. 2023 ob  22: 39
Če ne gre drugače pač okriviš Ruse in mirna Bosna.

#sarkazem
kokodek |  12 .09. 2023 ob  22: 03
kaj pa če ni bil potres