DZ POTRDIL: Mateja Čalušić je ministrica za kmetijstvo

Slovenija

DZ je danes potrdil Matejo Čalušić za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Podprlo jo je 45 poslancev, 29 jih je bilo proti. S tem je na čelu resorja nasledila lani jeseni razrešeno Ireno Šinko.

V poslanski skupini Svoboda, katere poslanka je bila do nastopa ministrske funkcije, so izrazili prepričanje, da bo sposobna opraviti vse izzive, ki jo čakajo. Kot je dejal Borut Sajovic, je bila Čalušić njihova glavna poslanka na področju kmetijstva. "Ključna naloga je poznavanje terena in povezovanje vseh," je izpostavil.

Robert Janev je izrazil zadovoljstvo, da je v svoji predstavitvi naslovila tudi izzive ribištva. Da Čalušić "razume ključne težave kmetijstva, da to ni ločen sektor in je del podnebne krize, ki se ji bo moralo prilagoditi", pa je dejala Sara Žibrat, ki je kot bistven problem izpostavila, kako navdušiti mlade, da bodo prevzeli kmetije.

"Najboljša šola je tista, ko te vržejo v vodo in začneš plavati," pa je menil dejal Predrag Baković (SD). Ob tem je izrazil prepričanje, da se bo nova ministrica na zahtevnem resorju uspešno soočala z izzivi.

V opoziciji so Čalušić odrekli podporo, napovedali pa so, da bodo budno spremljali njeno delovanje. "Čas bo pokazal, kako dobro se boste zavzemali za slovenskega kmeta," je menil Aleksander Reberšak (NSi). Njegovi kolegi so novo ministrico pozvali, naj se loti birokratskih ovir in zastojev ter ne pozabi, da je odgovorna za razvoj podeželja. "Največje bogastvo slovenskega kmetijstva je kmet," je bil jasen Janez Cigler Kralj.

Da na zaslišanju pred odborom DZ ni predstavila veliko konkretnih ukrepov in da bo težko obvladovala tako velik resor, so menili tudi v SDS. Njihov poslanec Jožef Lenart je dejal, da se premierju mogoče že malo kolca po nekdanji ministrici in da upa, da se je Čalušić začela zavedati zahtevnosti naloge, ki jo čaka.

"Kot ministrica bo morala braniti tako interese Slovenije v Evropi kot pritiske raznih lobijev. Glede na to, da kandidatka nima veliko političnih izkušenj, mislim, da bo tu naletela na velike težave," je dejal Jožef Jelen. V največji opozicijski stranki se jim zdi zaskrbljujoče tudi, da kmetijstvo v koalicijski pogodbi nima posebnega poglavja.

Ministrska ekipa predsednika vlade Roberta Goloba je z današnjim dnem po več menjavah v vladnih vrstah prvič od oktobra lani znova popolnjena.

Premier je kandidata za izpraznjeno mesto na čelu kmetijskega resorja iskal po tistem, ko je po izgubi zaupanja DZ oktobra lani predlagal razrešitev tedanje ministrice Irene Šinko.

Primopredaja poslov na ministrstvu, ki ga začasno vodi minister za obrambno Marjan Šarec, bo najverjetneje prihodnji teden.

Čalušić se bo zdaj iz poslanskih klopi preselila v vladne vrste. Glede na rezultate državnozborskih volitev pravica nadomeščanja poslanskega mandata najprej pripada Danijelu Bešiču Loredanu. Če se bo odpovedal mestu v DZ, je glede na rezultate parlamentarnih volitev naslednji v vrsti nekdanji minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki je vladne vrste po izgubi Golobovega zaupanja zapustil oktobra lani.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  14 .01. 2024 ob  13: 20
Poveri noi e abbastanza anche i nostri fioi.
Šperjo |  13 .01. 2024 ob  17: 30
-6
@ManofSteel
zdaj je moda na Fb kopirat : PONOSEN JANŠIST in si ga lepit na zid
ti , si ga zalepi na čelo , ma en velik transparent ... konju jedan ....
ManofSteel |  13 .01. 2024 ob  13: 44
Kaj je magarci? To ste volili in zdaj papakte svoje iztrebke. Bwahahahahaha
SamodaniJanša magarci
Ištrijan |  13 .01. 2024 ob  13: 40
10
@Šperjo

Zal nisi opazil, da bo ona po narocilu in navodilih kravatarjev zgolj izvrsevala njihovo politiko. V prvi vrsti monade od zelenega natega in podobno. Kmetijstvu in zivinoreji se ne pise dobro.

Jedli bomo dre...
Šperjo |  12 .01. 2024 ob  18: 55
-23
če fovšija bi gorela , bi bila v ognju cela ... , HEJ SLOVENIJA , HEJ SLOVENIJA ....
kaj zdaj ... niti ni začela in že ste vsi pametni jQuery1123023568449637274758_1705081861737?
30 let govorimo , da treba menjat pokvarjeno kravatarsko golazen - preden mladina začne že jo blatite ...
ma gnjusi iz sekte ....
hribi |  12 .01. 2024 ob  16: 37
27
Dokler se je v slovenske volitve vtikal Rode, levici ni bilo potrebna mobilizacija volilnega telesa. Dokler bo na oblasti Golob desnica ne rabi narediti ničesar, da dobi naslednje volitve.
Zvitalisica |  12 .01. 2024 ob  15: 16
37
Med gnilimi jabolki ni veliko izbire (W.Shakespeare)